23 December 2008

Yet I'm Still in the Midst of Chaos..

Entry kali ini mungkin menggunakan bahasa, istilah dan perkataan yang lucah, keji dan mungkin menyinggung perasaan sesetengah pihak. Bagi mereka yang suci, mulia dan menghidap penyakit berbahaya, adalah tidak digalakkan untuk meneruskan pembacaan. Sila ambil perhatian juga bahawa entry di bawah mungkin menyebabkan anda menganggap penulis telah syirik.

Ini sungguh celaka. Aku merasakan ingin menyumpah seranah sepuas-puasnya. Fuck, bitch, natang, babi, celaka, setan, bodo, gile; semuanya menunggu masa untuk keluar dari mulut laser aku.

Kali ini semua kerja tidak menjadi. Perancangan aku semuanya fail. Memang bangang kalau kerja-kerja yang dilakukan tersekat di tengah jalan. Lebih setan lagi apabila ianya bertimbun-timbun, menimbun setinggi gunung.

Tahun ini aku mengambil alih tugas sebagai webmaster. Sepatutnya Jackster yang naik, sebab dia lagi tua. Dah nak mampus dah pun. Tapi takpe, aku terima. Bila dah menjadi webmaster, iaitu ketua bagi Pasukan Laman Web, kena lah merancang strategi untuk laman web pada tahun ini.

Tapi tetibe internet pulak ade masalah. Bengong punye internet. Mula-mula internet di rumah dipotong. Takpe, aku cool sebab memang kitorang tak bayar internet berbulan-bulan, memang laa kena potong.

Pastuh bile kitorang dah setelkan masalah tuh, dengan bodohnye kabel internet pulak putus kat laut. Alahai babi betul kabel tuh. Boleh pulak putus. Hasilnya Mesir terputus hubungan selama beberapa hari. Okeh, takpe lah. Kerajaan berusaha untuk selesaikan, dan hasilnya kebanyakan internet dah mula ada, walaupun belum pulih 100%.

Pastuh timbul masalah baru - ISP aku nih bengap. Celaka punye setan. Pesal laa internet nih takleh baca forum SMF. Asyik-asyik "MySQL Server has gone away". Sape tak bengang. Aku nak login pun tak boleh. Bile guna proxy boleh pulak. Yang aku benci nak guna proxy, kelajuan akan berkurang beberapa puluh peratus. Dah laa internet masih lembab, bila guna proxy, makin betak. Bodohnye aku rase. Orang lain boleh bukak e-Learning, aku takleh bukak. Natang babi ape gitu.

Pastu masalah datang bertimbun-timbun. Jackster takde so kebanyakan perkara aku yang kena setelkan. Memikirkan masalah website untuk cawangan sahaja, dah sakit hati. Ye laa. Kesian PCMansurah, diorang dah establish belog diorang, nak ke diorang tuka kepada subdomain perubatan.org? Tanta pun baru je merasmikan laman PCTians diorang. Nak revert balik dan mula dari asal? Oh no, bullshit! Aku pun akan mencarut dan menyumpah kalau si Radin tuh suruh aku buat balik belog aku nih guna subdomain perubatan.org .

Okeh, takpe, sabar. Belog boleh dipindah content diorang. Takde masalah. Maka PCMansurah dan PCIskandariah selesai masalah. PCMansurah tu pun hanya selesai 50%, sebab diorang ade forum diorang sendiri. PCTians menggunakan WetPaint yang sengal, tak boleh nak export content ke server sendiri. Celaka punya Wetpaint. Kata nak memberikan khidmat percuma. Konon Open Source. Padahal pemikiran setan. Ads yang bertimbun kat laman web PCTians tuh bakal memberi keuntungan yang banyak pada diorang.

Nasib baik laa WetPaint tuh features dia memang best. All-in-one. Ade Wiki, Forum, Blog, Gallery dll dsb. Walaupun tak semantap berbayar punye, tapi OK laa untuk FREE website. Aku puji PCT sebab jumpa FREE web building yang mantap camtuh. Sekarang aku tengah explore Forumotion yang PCMansurah guna. Samada boleh transfer atau tak. Pasnih explore yang PCIskandariah plak. Dah laa internet lembab. Terkedek-kedek macam babi nak beranak. Last-last aku rase takyah pindah je laa. Macam setan je nak pindah semua tuh, buat dari scratch balik. Guna script iframe sudah. Tapi bile pikir balik, menatang hape bayar memahal RM120+ setahun, tak nak guna. Bodoh punye pembeli.

Next one isu PERUBATANonline sendiri. Aku pun dah pening berfikir. Kononnye nak centralize seluruh Mesir. Sebab tuh disuruhnya transfer semua website cawangan. Baik aku wat untuk Kaherah je. Mantapkan dulu content dan isi. Tapi bile pikir balik, alang-alang baik satukan je semua. Tapi memang payah.

Jackster balik konpem dia bengang habis-habisan pasal rancangan centralization nih. Harituh dia dah nekad taknak bagi AJK Website masuk Biro lain. Sekarang? Dah bercampur gaul bersetubuh dalam bermacam-macam Unit. Untuk jadi AJK Tibbians bawah BPP sendiri pun dia tak bagi masuk weyh. Nasib laa korang. Aku takde kaitan.

Aku sendiri pun dah fed-up ngan website nih. Kadang-kadang bile kita duduk bawah orang, jadi payah. Sebab banyak demand. Bukan demand bukan-bukan. Tapi mende yang possible. Payah laa nak tolak. Ataupun, bile nak buat sesuatu, semua kena tanya bos. Kena bincang. Maka semuanya jadi payah. Takleh cite banyak, nanti belog nih jadi tempat berperang. Haha. Biarkan hal dalaman diperangi organ dalaman je. Orang luar takyah nak menyibuk.

Sebenarnya post nih hasil kebengangan aku, sebab kerja ada banyak, tapi aku selalu lupe. Sebabnya - malas menulis. Catat ape perlu dibuat. Dalam list aku sekarang nih ade 3, tapi aku rasa cam berpuluh-puluh je kerja yang kena dibuat lagi. Padan muke. Sape suruh malas. Bodo punye olang.

And aku sekarang nih makin malas pergi kuliah. Walaupun masih pergi satu atau dua kelas dalam seminggu, tapi tetap malas laa tuh. Sila berikan kejian anda dalam komen kat bawah. Biar aku terbakar sikit.

Okeh, Cooling Mode~ Baca Novel..

14 penghinaan diterima:

Adelita on December 24, 2008 at 12:47 AM said...

Saya nak beri kejian macam tak sanggup. Ketawa tak henti-henti je masa baca blog awak. Hahahaha! Sabar jelah ye... Anda sedang diuji Allah. ;)

puding caramel on December 24, 2008 at 1:26 AM said...

sabar bro...

AsNiza on December 24, 2008 at 9:13 AM said...

anda pasti anda suci dr penyakit berbahaya dan tahan kejian?

jika jawapan YA..sila baca ke bawah..

oit anak manusia, ingt leh maju ke klu mung malah2? mung g sane wat mende? pikir molek skit gok..nayang jauh2 naik kapal pah g sane mung maing2 pulok nok g kelah ko tok mboh..mende la mung nih..siang mok ayoh kalu tau mung malah gining lening..

p/s: okeh ke kawe cakap ganu?

king kong said...

oit cik HafizAdam~

sabar2, sabar separuh drpd iman..

x elok mencarut..haha..

istighfar

nasrullah abdulkadir on December 24, 2008 at 8:42 PM said...

sabo ek dinmat, biasa la tu idup bermasyarakat.. tp satu je ak tgk, org lain xde bakat cm kau.. nanti nk bersara [walaupn lambat lg], cari pengganti dlu.. susah kita nanti xde kau..

anak cikgu rozi on December 25, 2008 at 2:27 PM said...

alalala dinmat~~ takmo la sdey2

haha nmpk isu website ni sikit punye simple..tp senarnye haru sampai pecah kepala

woih, bz sgt wat keje..kelas jgn lupe

Anonymous said...

lalalallala .... tek der lah durjana sangat carutan kat sini ..... setan pown kaciwa .... muhahhahahahaha (gelak babiks montel)

sabar bebnyak .....

c's radin on December 26, 2008 at 11:47 AM said...

wahhhh.. x ckpp sndri, ble tnye kate ok.. *Sedeyyyyy*

tuh laa... org kata.. pape btau.. degill... kte kan dh ckp.. bnda nih kn dh kata konsep order n consider..

u r d one yg pecah teknikal.. im dealing wif them.. pecah gak.. deal dgn muhafazah,blaja negotiate dgn org len, try wat susunan terbek msg2 pecah.. sume org pecah.. ikutkan dh x larat.. dgn byk bnda dh berlaku dlm mse SEBULAN yang sbnrnye mslh lme.. tp kena kuat.. sbb kte yg perlu wat.. bnda nih spoil.. nk xnk kte perlu betulkan utk sake sume..

we shud start to centralize awl2.. tp sbb meeting kte lmbt.. drg dh stat dulu..im taking risk, gnekan autoriti utk tanta pause dulu webmaking drg.. (drg pause ke x, xtau)alex.. iA xde prob.. kes mansurah.. mmg kte xsuwuh die gne subdomain kte bgi tuh.. juz bgi je.. jgn cekau sume.. mmg ptt fokus pd main PO..

ag satu.. kte keje teruk.. ye laa.. mengaku, mgkn kte susun bnda kompleks.. demand byk.. tp nih sume nk betulkan keadaan.. bkn wat ske2.. klu ikutkan siyesly, dh berendam air mate berkali..n ble kecelaruan berlaku, bleh je nk ignore.. i wont keep on dis PW ke ape sume.. tp skg tahan je..

bila bekerja.. sme2 support.. sme2 slg memahami.. ad prob sme2 bncg.. jgn tensen sorg cmtu..

HafizAdam on December 26, 2008 at 12:05 PM said...

Adawiyah:
Hish gelak pulak..
org tgh tensen mase tulis post nih..

Puding Caramel:
tgh sabar la nih, bro.

Mak Ngah:
dok jadi r.. koho buruk.. takyoh wat r len kali..

King Kong:
ne de mencarut..
mengeluarkan perkataan kesat je..
haha

Nash:
haha bersara je..
konpem ade org..
bile dalam darurat, mnusia akan desperate utk belajar..
paham?

KakRem:
tak sedih pun..
skali skale kne gak menjerit..
haha

Anon:
haih, name Anon tuh mencacatkan belog ini..

Radin Comel:
lalala~
ikut ske ah..
i'll hold onto the problems myself..
org lain tak perlu nk susah2..
that's my macho n ego..
wakaka

jgn pedulik sgt entry nih..
skali skale kne menjerit..
baru tensen itu pegi sebentar..
ngeh3~
tgk, kan dh OK skrg..

sy yg ... said...

terok nye masalah die~
saba neh?
nanges bnyok2 sket dalam bilik..
xde sape pon tau..heheh..
tp kate skrg dh ok..
bagus la tu..
lain kali dh malas kaca ye ah~
takut:(

Ibnu Ismail on December 28, 2008 at 2:57 AM said...

dasyat giller penulisan bro.. hikhikhik... mmg kalau saya jadi cikgu disiplin, saya kasi anugrah budak paling berdisiplin kat bro(ayat sindir hehe)... hahahahaha..

princess kacang said...

huhu.saba neh.=p
xpe2.ikhlaskan hati.
bese la tu rase marah.
istighfar byk2.
hehe.mlu la mrh2 'open air' camnih.
tp apepun.dinmat mmg ah mntap.
die susah pyh usahakan itu ini.
xpe.ko dpt ilmu.phala pun byk.
=)tahniah ah.
smoga trus cemerlang.
ameen.

Anonymous said...

salam
sangat kelakar entri kamu ini
tot amaran kat atas tuh memain jek
upenye, betulbetul
lol

Fakhrul Ezam on January 5, 2009 at 2:32 PM said...

sabar akhie...istighfar. Cntik gaya bahasa entri ni..

 

License

This blog by Muhammad Hafiz Adam is official website of Creative Designer and licensed under a Creative Commons Attribution-Noncommercial 2.5 Malaysia License.

You're free to Share (copying, distributing and transmitting) and to Remix (adapting the work) under the following conditions:
a) Attribution;
You must attribute the work by linking back to this blog pr anything similar (but not in any way that suggests that I endorse you or your use of the work).
b) Noncommercial;
You may not use this work for commercial purposes.

Categories

~AkuDarahAnakMalaysia~ Copyright © 2009 Community is Designed by Bie Blogger Template