27 December 2007

Gosip?

"******* kan comel." Lebih kurang macam tu laa ayat yang dilontarkan member aku pada hari tersebut. Maka aku pun mula mengusik member aku tue dengan status YM. Tapi kesilapan terbesar aku - tidak appear offline kat orang lain mula membawa padah.



Bukan sekali aku menerima ujian begini. Tapi dah banyak kali. Sejak sekolah menengah lagi. Biase ler, manusia yang duk kat asrama lain dari yang lain. Sume mende akan jadi buah mulut orang. Tambahan pulak manusia yang prasan glamor macam aku nih. Wakaka.



Sembang ngan orang pompuan sket, jadi perhatian. Tolong beli kat pasar malam, jadi gosip. Terserempak kat tengah jalan, mula diusik. Biase la tu. Tapi kenapa aura tuh boleh sampai ke sini aku taktau.



Maybe lumrah remaja remaji pemuda pemudi harapan bangsa sekarang suka mengusik. Atau suka menabur gosip serta fitnah liar. Atau semua dah kemaruk nak berawek bermakwe berbalak berpakwe. Lantas diseru semua orang di sekeliling agar menjadi 'kepala'. Ye ke? Andaian kosong je tuh.



Sifat manusia jugak, suka mencari kepuasan. Sampai mereka puas. Sukakan perlawanan, gemar berlawan, pantang dilawan, makin melawan. Sebab tuh bile gosip mengarut nie makin teruk, katakan YA pada segalanya. Lama-lama senyap laa tue. Kalau nak sedap lagi, exaggerate-kan lagi gosip tuh. Sampai sume manusia kat sekeliling pun nak muntah ngan ke-exaggerate-an korang.



"Ko suke *******?" YA AKU SUKE. "Tak pegi airport jemput die?" JOM LAA PEGI. "Besday ******* bile? BULAN SATU. "Pesal ko suke?" SEBAB DIE COMEL. Wakaka padahal aku main sebut jer besday bile, suke makan ape, saiz kasut brape, pakai henset jenis ape, nombor dye brape blablabla. Puas hati. Tapi kena sabar sikit ler. Macam dalam filem atau novel, "Suke tak lauk nie?" Suke. "Ha tambah lagi, masak banyak nie". Last-last telan je laa walau nak muntah. Wakaka. Teknik nie dinamakan 'ALANG-ALANG DIGOSIP, BIAR SAMPAI DIKEJI'



Teknik nie amat bahaya untuk dilaksanakan kerana, mula-mula memang kiter sorang je yang dikeji, last-last orang yang berkaitan pun akan turut sama dikeji. Pastu orang berkaitan tue akan mengeji kiter plak. Double-dikeji. Larat ke nak tanggung? Haha. Lagi seksa kalau teknik tue bermutasi menjadi 'ALANG-ALANG DIGOSIP, BIAR SAMPAI MENJADI'. Memang parah. Tak caye? Kata-kata itu doa. 40 kali orang doakan kite, manalah tahu ALLAH perkenankan. Lagipun, doa Muslim untuk saudara Muslim yang lain (tanpa diketahui saudara Muslim itu) adalah mustajab. Dalam konteks nie - kita tahu dorang sebut tapi adakah kita sedar mereka mendoakan kiter? Jeng jeng jeng.





Eh sebenarnya nak citer mende lain, terkeluar mende lain. Sesungguhnya syaitan itu di mana-mana. Semua dah tahu. Sesungguhnya hasutan syaitan itu pelbagai. Semua dah tahu. Sesungguhnya syaitan tue musuh kita. Lagi laa orang tahu. Sebab tue kena jaga diri daripada jadi mangsa hasutan syaitan. Jaga diri dari fitnah. Jaga diri dari memfitnah. Jaga diri dari difitnah. jangan jadi macam diri ini. Hehe



Tak semangat laa plak nak menulis pepanjang. Sedikit update menjelang exam mid-year:
  • AJK Publisiti dan Pendaftaran Family Day 2008
  • penDOTA sambilan di masa lapang
  • penagih Syibsi Malah/Gibnah (garam/keju)
  • makin kuat tido (++12jam sehari tuh!)

Macam biase, akhir kata, tiada kata untuk dikata. So semoga semua sihat, berjaya dalam exam, berjaya dalam kehidupan, berjaya dalam amalan, berjaya dalam ibadah, berjaya dalam percintaan, berjaya dalam pergosipan, berjaya dalam segalanya. Oh yer, adik aku yang amik result PMR arini, sori ler. Nanti Along tepon tanye result.



Bila mata bertemu mata akan mula rasa kasih, bila hati bertemu hati akan mula rasa sayang, tapi bila dahi bertemu sejadah akan terasa kebesaran Allah SWT
[wardah_asfar]

2 penghinaan diterima:

mims on December 31, 2007 at 1:27 PM said...

kadang-kadang manusia ni kalau kita nafikan sesuatu perkara tuh makin banyak pulak soalan dia...kdg2 memaksa kita mengatakan 'ya' walaupun jawaban sebenar adalah 'tidak'...so baik jawab je dari awal ape jwpn yg diorg nk dgr...kan?

HafizAdam on May 18, 2008 at 5:06 PM said...

aah, betul tuh saudara/i mims..

skrg isu nih dh ilang..

 

License

This blog by Muhammad Hafiz Adam is official website of Creative Designer and licensed under a Creative Commons Attribution-Noncommercial 2.5 Malaysia License.

You're free to Share (copying, distributing and transmitting) and to Remix (adapting the work) under the following conditions:
a) Attribution;
You must attribute the work by linking back to this blog pr anything similar (but not in any way that suggests that I endorse you or your use of the work).
b) Noncommercial;
You may not use this work for commercial purposes.

Categories

~AkuDarahAnakMalaysia~ Copyright © 2009 Community is Designed by Bie Blogger Template