06 September 2008

Maidah Rahman

Ramadhan menjelma kembali. (Readers: Woi dah 6 hari pose baru nak perasan ke?!)

Post kali ini bercerita tentang iftar FREE. Ramai sangat manusia yang teruja bila diberitahu manusia Mesir berbuka secara percuma. Kali ini saya akan hancurkan keterujaan anda itu.


MAIDAH AR-RAHMAN

Maidah Rahman nih nama tempat yang kitorang selalu lepak berbuka bila kemalasan diri untuk memasak, ataupun kemiskinan duit untuk membeli. Makanan di sini Free tapi menunya adalah makanan Arab.

Tempat ini berbentuk segiempat dengan 6 boundaries. Hehe. Konsep tempat ini seperti kita iftar di masjid Malaysia tapi dalam suasana dan keadaan yang berbeza.

Kalau di Malaysia, kita berbuka di masjid, duduk bersimpuh seumpama majlis tahlil arwah datuk kita. Namun di Mesir, Maidah Rahman seumpama kita berkunjung ke majlis pekahwinan rakan kita; ada khemah, meja dll dsb.
(sorry snapshot lain kali)

Orang kata tempat ini di-sponsor manusia kaya yang ingin beramal jariah. Saya pedulik hape mende tuh sume, asalkan bleh makan. Hehe. Menunya berlainan mengikut tempat, maka kena lah ambil tahu menu Maidah Rahman di kawasan anda.

SNAP

Kali ini snapshot diambil di Maidah Rahman hadapan Maahad Taawun, berdekatan rumah. Jangkaan kitorang tentang menu kali ini meleset, jadi saya berpeluang mengambil gambar yang menarik untuk korang.



Inilah dia muka ceria pengunjung setia Maidah Rahman. Dari kiri, Pemenang, Messi dan Afiq.

Di atas meja terdapat semangkuk jeruk, Arabnya 'tursyi' kalau tak silap. Rupanya yang macam ulam tuh. My faveret. Suka makan tapi tak suka beli. Hehe. Biasanya dibuat daripada lobak, zaitun, lada hijau dan .... (lupa namanya)

Then ada satu tupperware 'main dish'. Di atasnya ada roti 3isy, dan kurma (dalam plastik). Kurma tuh kekadang dipanggil 'balah', ke 'ruTob'? Rasanya macam ciku. Sedap gak. Beza sebutan kerana kurma ada banyak peringkat - Putik, Keras (ruTob kalo tak silap), Masak (balah kot) dan akhir sekali yang Kering biasa orang Malaysia makan iaitu 'tamar'. 3ala kulli hal, panggil laa pape pun, tak kesah. Wakaka.

Sape perasan ada satu bekas kecil panjang macam gelas. Kali nih dalam tuh ada kacang bersos tomato. Tak pasti kacang hape. Tapi rasanya seperti kita beli kacang dalam tin tuh. Hoho.



Jeng3 'main dish' telah dibuka. Teka lauk ape. Hehe.

Ayam? Salah.
Daging? Tak..

Abes?
HATI.

Ya, kami makan hati kali ini. Hahaha.
Maidah Rahman di hadapan Maahad Taawun nih menyediakan 2 lauk; daging atau hati. Oleh kerana Khamis telah dihidangkan hati (kebanyakan manusia Malaysia tak makan) maka jangkaannya daging, tapi meleset sama sekali. Hati jugak kali ini.

Tapi tuah buat post kali ini, korang bleh laa melihat rupa hati itu. Hehe.

Camne? Masih ada lagi keterujaan makan free? Saya rasa pasti ramai yang tertanya-tanya "camne laa korang leh makan mende tuh. hee geli I..". Maka jawabnya, "alah bisa tegal biasa". Cewahh masih power peribahasa walaupun berada di Mesir.

Akhir kalam, Selamat Menyambut Ramadhan al Mubarak. Ramadhan Kareem, Kullu 3am Wentum Thoyyibin InsyaAllah.


Do as you please, as long as you keep on winning the bets.
[Kuroda Shuji, Code Blue]


16 penghinaan diterima:

cikgu_eya on September 6, 2008 at 5:39 AM said...

asal preee.... makan jek ar. Banyak songeh plakk.... ^^

HafizAdam on September 6, 2008 at 5:49 AM said...

haha cekgu. klik laa gambar tuh kalu nk tgk besar2. bia clear sikit kitorg 'makan hati'..

alqasam on September 6, 2008 at 6:59 AM said...

Salam..

Erg, sedapnya..walau apapun iftor kat Mesir memang best dengan selera yang tersendiri even bukan semua suka makan. Kalau dapat jemputan makan dengan orang2 Arab macam masa kami kat Mansurah empat tahun yang lepas, makanannya firakh masywi besar-besar..

Alhamdulillah.

Ramadhan Kareem akhi!

ijan comel..haha. said...

nk2 roti ngan kacanb bersoosss....

beg_oren said...

slm..
smlm bru je sorg manusia cerita psl maidah rahman ni..
tup tup arini dpt tgok snap shot n menu skali..
hmmm..
menarik..

HafizAdam on September 6, 2008 at 3:49 PM said...

ALQASAM:
aah, betul tuh..
xtau pesal tp seronok dan sedap makan kat Maidah Rahman nih wpun mknn dye xlaa mewah sgt..

ijan comel:
wat ngade plak dye nih..
makan je laa bakso tuh..
hahaha

beg_oren:
menu dye lain antara satu tempat ngan tempat lain..
kalo kat Giza, mknn dye mewah orang cite..huhu

Jackster® on September 7, 2008 at 7:47 AM said...

hoho tp aku ttap smpai skrg x mkn da maidah rahman.. saket perut maa.. hehe

beg_oren said...

to jackster : skt perut cz food poisoning @ cz mkn bnyk sgt?cm sorg mmber ye slalu skt perut kalo after mkn..ayt ye,"sakit perut elok.."..hmmm

X-Far on September 9, 2008 at 8:32 AM said...

la...benda free kan...redha la... XD

c's radin on September 10, 2008 at 6:17 AM said...

hurmm.. nk wat cne kn.. xpe2 pengalaman idup..=D

p/s mls nk shout kat shoutbox, erk, imeem tuh pn x ok ke?dlt je la trs.. mls!! hihi..

thnx ats suggestion..

RajaOtai on September 10, 2008 at 11:26 AM said...

barang free beb...diorang save budget kot.. LOL

Anonymous said...

haih, asal mknn maidah lam gamba nmpk lawa gile, plik ak tgk, hahaha

fathiyyah on September 11, 2008 at 2:27 PM said...

bro,bley je nk guna akaun fathiyyah tu..tapi sy dah tak ingat password nyaa..tu yg buat akaun br..cane eh?

HafizAdam on September 13, 2008 at 6:43 AM said...

Jackster:
haha ko tuh sume mende takley makan. sia2 je idup Mesir.

beg_oren:
selera Jack memang tak betul. sebab tuh xley makan. huhu.

X-Far:
Ish post nih nak bgtau yang jgn sangka makanan FREE nih sedap. mnusia tertentu je leh makan. for me, memang sedap dan menjimatkan. hehe

c's radin:
haha kesian kat Imeem tuh. bukan x ok. nak letak boleh tp serabut laa.

RajaOtai:
hehe tau pun. kalo kat Malaysia ade satu restoran wat iftar FREE, korg pegi gak kan?

Anonymous:
Ish3, Mesir memang fotogenik laa..

fathiyyah:
account resetted. beres..

chep on September 18, 2008 at 9:10 AM said...

wah sdp yer..
terliur gak la time tgah arie mcm nie tgk mcm 2..
hahahaha..
xpe la..
try la mrse mknan pat org..slamt mjamu mknan free k...
heheh

princesshikari said...

erk..hikari suka mkn hati.. especially sate..time posa ke.. kat sini br tau ramai manusia malaysia xsuke mkn hati. hoho.. patutla susah nak jumpa ye lauk hati ^_^"

 

License

This blog by Muhammad Hafiz Adam is official website of Creative Designer and licensed under a Creative Commons Attribution-Noncommercial 2.5 Malaysia License.

You're free to Share (copying, distributing and transmitting) and to Remix (adapting the work) under the following conditions:
a) Attribution;
You must attribute the work by linking back to this blog pr anything similar (but not in any way that suggests that I endorse you or your use of the work).
b) Noncommercial;
You may not use this work for commercial purposes.

Categories

~AkuDarahAnakMalaysia~ Copyright © 2009 Community is Designed by Bie Blogger Template