07 July 2009

Berdosa atau Tidak?

Takde idea untuk menghurai persoalan maka kita timbulkan persoalan. =)

Amaran: Kanak-kanak seperti Radin Rahmah sila jangan baca. Haha.

Seringkali apabila melihat Kempen Kesedaran Kanser Payudara, atau Breast Cancer Awareness Campaign yang disiarkan di majalah atau TV, maka kita akan mendapati banyak pamplet-pamplet bergambar yang diedarkan. Ataupun sesekali menjenguk di hospital, pasti ada benda-benda seperti ini.

Maka sekarang cuba bandingkan 3 situasi berikut:

SITUASI I: TEXT ONLY

How to examine your breasts

* Lie down and place your right arm behind your head. The exam is done while lying down, not standing up. This is because when lying down the breast tissue spreads evenly over the chest wall and is as thin as possible, making it much easier to feel all the breast tissue.

* Use the finger pads of the 3 middle fingers on your left hand to feel for lumps in the right breast. Use overlapping dime-sized circular motions of the finger pads to feel the breast tissue.

* Use 3 different levels of pressure to feel all the breast tissue. Light pressure is needed to feel the tissue closest to the skin; medium pressure to feel a little deeper; and firm pressure to feel the tissue closest to the chest and ribs. A firm ridge in the lower curve of each breast is normal. If you're not sure how hard to press, talk with your doctor or nurse. Use each pressure level to feel the breast tissue before moving on to the next spot.

* Move around the breast in an up and down pattern starting at an imaginary line drawn straight down your side from the underarm and moving across the breast to the middle of the chest bone (sternum or breastbone). Be sure to check the entire breast area going down until you feel only ribs and up to the neck or collar bone (clavicle).

* There is some evidence to suggest that the up-and-down pattern (sometimes called the vertical pattern) is the most effective pattern for covering the entire breast, without missing any breast tissue.

* Repeat the exam on your left breast, using the finger pads of the right hand.

* While standing in front of a mirror with your hands pressing firmly down on your hips, look at your breasts for any changes of size, shape, contour, or dimpling, or redness or scaliness of the nipple or breast skin. (The pressing down on the hips position contracts the chest wall muscles and enhances any breast changes.)

* Examine each underarm while sitting up or standing and with your arm only slightly raised so you can easily feel in this area. Raising your arm straight up tightens the tissue in this area and makes it harder to examine.


SITUASI II: IMAGE ONLY



SITUASI III: TEXT + IMAGE

Gabungan 2 situasi di atas. Cara ini lebih kerap digunakan.

SITUASI IV: VIDEO



Gaya terbaru tapi sangat jarang ditayangkan.

===============
Maka soalannya:
Antara situasi-situasi di atas, yang mana lebih menarik, mudah dan senang untuk dipraktikkan?
===============
Kempen kanser Payudara agak sensitif walaupun sangat penting. Sangat jarang jika kamu berkunjung ke booth Kementerian Kesihatan, dan mereka menayangkan video seperti di atas, hehe. Kalau bertanya kepada petugas sekalipun, mungkin mereka segan untuk menerangkan.

Ilmu ada 2: bermanfaat atau tidak. Sepertimana kanak-kanak belum kahwin seperti Radin Rahmah tidak digalakkan membaca Kamasutra, seperti itu juga Safwan Roslan yang belum bernikah tidak digalakkan mengamalkan video tersebut kepada awek beliau.

Berdosa atau tidak, membaca atau menonton bahan-bahan di atas, anda tentukan.

=)

p/s: walau apa pun medium yang digunakan, saya ragu2 kalau bakal doktor sendiri membuat self-exam setiap 3 bulan. hehe

19 penghinaan diterima:

c's on July 8, 2009 at 7:58 AM said...

huhu.. xde org yg komen~ isu sensitip

soalannye yg ditye adakah dosa menyiarkan sst yg berdosa?

Urm.. bleh kan wat scr katun.. n satu vid yg btl2 menumpukan pd mksd vid tsbt..

aih~

Anonymous said...

salam. Harap persoalan saudara terjawab:
http://aththohiriyyah.files.wordpress.com/2008/09/pornografi.pdf

Cik Na said...

blog ini hanya karutan
mengarut tu bukan dosa
ye kan..
kan...
lu fikirkan senddiri

Anonymous said...

Salam. Thank you very much for the very informative subject about breast cancer...Really appreciate your effort...however, it would be sufficient to just show the graphics like the one above instead of the video...I would really appreciate if the video is not included in this entry...TQ again Keep up your good work in providing valuable informations...

c's on July 9, 2009 at 10:41 AM said...

dah bagi amaran tuh.. spe cri naye.. play la utube tuh..

btw, i dun really care sgt kalau medical students @ yg berkenaan tls psl nih ke ape.. tp still subjected to bound die..

len kali letak title die trs gne dat particular examination, iA top rating google search kang.. =P

Would HA be a creepy scary doc? sile boikot hosp die nnti! =P

HafizAdam on July 9, 2009 at 10:45 AM said...

takde keje nak letak title pelik2.

dunia nih sebenarnya ade 3 jantina:
lelaki, pompuan dan doktor.
fikir2kan ape maksud dye.

bile korang jaga org sakit baru korg trase kebenaran dye. Maka Radin, kamu balik kena buat attachment!

h a r i z, H on July 9, 2009 at 4:15 PM said...

oh, cool. jadi doc, dapat jadi gender baru. kat rumah, jadi laki, kat hospital, jadi doc. hehe

Anonymous said...

care 1,2,3 boleh diterime..tp yg ke 4 tu takleh ar. tak kesah ar org tu dah kawen ke tak.takleh timer..laen la kalo suami isteri tu wat vid tu sndiri,and utk tontonan sndiri.. hmm.

Anonymous said...

hmm..mesti dahsyat video tu,ramai duk marah ni,apepun,kita ade banyak cara nak berkempen,carila cara yang baik n sopan..huhu

Atiqah on July 12, 2009 at 12:46 AM said...
This comment has been removed by the author.
Atiqah on July 12, 2009 at 12:48 AM said...

expect the unexpected
huhu
blog ni memang... ganjil.

chanz on July 12, 2009 at 7:44 PM said...

situasi IV..KOT. erkK

hamba Allah said...

astaghfirullahalazim...astaghfirullahalazim...astaghfirullahalazim...

drpd tjuk entri ni pon dh taw yg penulis taw yg bnde ni berdosa...
so, npe nk tunjuk lg?
esp that disgustng vid
rsenye, byk je cre lain blh gne utk smpaikan mksud yg sme

vid tu blh bwk mcm2 padah...klu ade yg terbuat maksiat sbb vid tu...andalah antra pengkongsi saham dgn si pembuat maksiat tuh di dunia n di akhirat sn...

rsenye kena sama2 perhati blk dgn akal yg waras...vid tu adlh prncngan musuh Islam utk hncurkan kita...

harap tlg sgt2 amik berat bnda ni.
silalah bertaubat sbb xtw dh bpe org yg dh tertgk entry ni...innallaha ghafururrahim..
semoga ada kebaikan di sna

ad deenu nasihah~

HafizAdam on July 19, 2009 at 7:30 PM said...

pelik pulak camne tutorial breast exam boleh menggalakkan manusia buat maksiat. haha. nak kata erotik, tak pulak. Megan Fox dalam Transformers lagi stim rasenye.

lagi pelik camne pula manusia boleh tahu video tersebut maksiat. mesti dah tengok kan? haha.

manusia kekadang keliru antara mende nih berdosa ke tidak. mende nih boleh ke tidak. mende nih hukum atau sebab. mende nih perlu atau tidak.

tak caye? seorang perempuan yang diraba doktor akan menjerit. tapi perempuan yang diraba doktor xtahu pun mereka telah dicabul.

pembaca entry ini sepatutnya berfikir samada pemikiran mereka boleh bezakan atau tak.

=)

HafizAdam on July 19, 2009 at 7:31 PM said...

silap ayat:
*tak caye? seorang perempuan yang diraba dalam bas akan menjerit. tapi perempuan yang diraba doktor x tahu pun mereka telah dicabul.

d4rk_l0rd said...

komen saudari no.2 untuk link (PDF) yg diberinya...itu fatwa indonesia..klu mcm tu knp x ambil fatwa2 dekat negeri kedah ni utk apply dekat negeri lain seperti selangor johor negeri sembilan, bahawa merokok adalah haram dan si bapa atau laki2 tidak boleh dijadikan wali kepada anak perempuannya jika merokok?..then klu pegi kt doktot laki2 buat examine breast cancer nk ckp apa?'owhh doktot laki2 aku xnk buat ahh..' nk tunggu mampos baru nk cari doktot pmpn??..saya sgt bersetuju dgn komen HafizAdam.. Klu pmpn kne raba dlm bas akn dituduh cabul doktot pegang sne sni nk check kanser rahim sume x cabul pulak?..dude...klu berani nk komen nant letak nama letak no fon..leh debate skit bro..xpyh la letak anonymous..such anonying s*it la bro..laki dayus leh la komen xletak nama..and f**k aku mmg pro kerajaan so whut??dosa atau x lu pikir sendiri la..xpyh nk korek fatwa indonesia ka switzerland ka london ka?apasai x amek fatwa thailand mai letak? klu mcm tu jadi doktor islam byk dosa la pegang yg bukan islam atau bukan muhrim byk..klu doktor dikecualikan??WTF??!! otak akal ada ka? doktot tu bkn manusia bukan muslim muslimah jgk ka?doktot pmpn cucuk bontot aku dgn jarum siap pegang raba lagi pa ceta??! klu x pegang x londeh sluar tunjuk bontot aku dkt dia aku nk buat pa lg?strip tease?!! b*do la mamat.. ckp biar berasas lawan jgn berkias..akal tuhan bagi bukan saja otak diberi! LEMBU tokwan aku pon ada otak beb..ahahahahaha...

d4rk_l0rd said...

lagi satu..klu dh ramai sgt nk anti benda2 mcm ni..pegi migrate duduk kat jordan ka arab emirates ka...kan negara islam...n satu lagi..jgn pulak gatal nk kua umah g shopping2..nant nmpk amoi pakai ketat seksi2 haram dosa pa bala pulak lg....n klu agk rsa sakit nk mampos jgn jumpa doktot...p jumpak bomoh siam mna ka leh baik2...klu laki amek la laki klu pmpn amek pmpn...klu xnk lantak g mampos jek..lg satu yg komen no.13 tu xyah la kot nk tnjk islamic sgt...aku baca sekali nmpk mcm org munafik pulak...dh mula2 dia tgk video tu pastu dok astaga x hbs2..padahal da tgk dh..da tu nk ckp byk plak sana sni...da xdak rezeki jadi doktot terima ja la...klu dh leh jd penceramah bebas mna ka silakan...aku menyampah org mcm ni...biar org nmpk aku jahat lg bagus nmpk mcm org munafik mcm tu..dlm islam sendiri ckp kan? klu medical journal transexual tu nk pggl apa pulak lagi? 'PORNOGRAFI' jgk?? mcm ni la otak melayu sendat..duduk satu longkang aliran..last2 turun masuk satu kumbahan najis...(<--menhina dengan tatabahasa yang betul hehe ;) ) who r u people to judge the sins among sinners?.. korang suma perfect ka xbuat dosa nk ckp doktor pegang breast atau bf mna2 pegang breast dosa..klu da tau sendiri pk la..klu rsa xpyh buat..klu nk buat gak tepulanglah...ada yg menghalang?? whatever it is aku sapot this blogger..klu takut jgn buat...saman2 org xtentu psl amek duit kopi x dosa pulak??? du*b people.. good job hafizadam i love this s*it!!

Anonymous said...

Salam. Bagi saya yg hina ini, berdosa. Kita kena persoal dulu gambar atau video utk tujuan edu ini berada dalam kategori mana. Timbang dgn neraca syara. Adakah ia kategori dhoruriyat, hajiyat atau tahsiniyat.

Andai dhoruriyat (darurat) sekalipun, maka kaedah fiqhiyah menyebut 'Darurat dikadarkan dgn kadarnya'. Tidak boleh melebih2. Cth, jika tiada doktor wanita utk merawat bahagian anggota tubuh pesakit wanita yg aurat, maka dibenarkan doktor lelaki utk merawatnya, tetapi dengan syarat dia tidak boleh melihat melainkan di tempat yg perlu dilihat sahaja utk tujuan rawatan. Jika sakit di bahagian betis, maka bahagian peha haram dilihat.

Saya tahu ini juga antara etika yg wajib dipatuhi oleh seorang doktor. Rawatan ini dianggap termasuk dalam kategori dhoruriyat(darurat) kerana tiada di sana doktor wanita.

Maka, bagaimana pula dengan gambar dan video yg dimaksudkan? Ia tergolong di dlm kategori mana? Saya kira masih banyak cara lain utk menyampaikan maklumat sebegini. Menggunakan animation, gambar kartun tapi juga dengan syarat yg sama supaya tidak mendatangkan 'bahaya'. Bagi saya yg hina ini, ini bukannya isu hipokrit atau apa tapi ini isu halal haram. Insya Allah kita lebih mendalami isu ibadah pesakit.

Hati2, jangan sampai pemikiran kita diresapi fahaman Islam liberal tanpa kita sedari. Kuffar akan bertepuk tangan gembira apabila melihat satu demi satu ajaran Islam terhakis. Orang yg berakal akan setuju bahawa adalah merupakan satu kesalahan untuk melihat bahagian anggota sulit orang lain melainkan jika terpaksa. Dan walaupun terpaksa untuk melihatnya, tidak boleh pula melihat di kawasan2 sekitar anggota tersebut melainkan utk kadar-kadar yg perlu sahaja.

Maka sama juga keadaannya untuk tujuan pembelajaran. Saya percaya akal muslim yg sihat akan menerima hujah ini. Untuk lebih meyakinkan, kita bertanya kepada mereka yg lebih pakar.

Ketepikan hipokrit dulu, ini soal hukum ye.

Azha Nabil on November 5, 2009 at 4:52 PM said...

Salam silaturahmi dari kami, Pesantren Ath-Thohiriyyah Indonesia.
Rajut kami dalam kekasih persaudaraan di http://www.thohiriyyah.com

Azha Nabil

 

License

This blog by Muhammad Hafiz Adam is official website of Creative Designer and licensed under a Creative Commons Attribution-Noncommercial 2.5 Malaysia License.

You're free to Share (copying, distributing and transmitting) and to Remix (adapting the work) under the following conditions:
a) Attribution;
You must attribute the work by linking back to this blog pr anything similar (but not in any way that suggests that I endorse you or your use of the work).
b) Noncommercial;
You may not use this work for commercial purposes.

Categories

~AkuDarahAnakMalaysia~ Copyright © 2009 Community is Designed by Bie Blogger Template