11 June 2010

Nasib Baik Egypt Air 40kg

Nasib baik Egypt Air memberikan berat bagasi 40kg.

Sebab saya nak tambah buku Mikrob dan Patho sebanyak 3kg dalam beg! Haha

Setelah hancurnya Patho, Mikrob juga lintang pukang.

Budak-budak Mumtaz bergembira dengan kejayaan mereka menjawab soalan "Enumeration" walaupun status Facebook dan Yahoo Messenger seolah tensen. Sungguh! Penipuan beramai-ramai sedang berlaku. Ustaz Syed guru PSI, saya menolak kata-kata beliau sewaktu mengajar sanad hadis, "Mustahil umat Islam berpakat dalam penipuan."
Lihatlah Ustaz, umat Nabi sedang berpakat menipu dunia!

Saya pula bertanya dalam hati "Kenapa hidayah Allah itu datang dan pergi?"
Daku sudah baca semua tajuk buku Dua ini. Kenapa bayangan buku Mikrob itu kabur di bahagian nama Organism? Kalau buku Tiga atau buku Satu, saya tidak kisah sebab saya tidak baca. Tapi ini buku Dua! Alangkah baiknya kalau saya tidak membaca langsung buku Dua.

Celaka mereka yang berkata "Sabarlah, Allah memandang usaha. Bukan hasil."
Kalau tiada hasil, maka daku akan sangkut tahun. Bila sangkut tahun, JPA tarik balik tajaan. Bila tarik balik tajaan, maka tiadalah duit. Bila tiada duit, adakah mampu berada di bumi tercinta ini lagi? Mengharap Manna dan Salwa turun buat sekelian kalinya kah?

Sungguh celaka bila ayat tersebut dituturkan mereka yang kaya raya ibu bapa bergaji RM 10k seminggu. Celaka kerana kata-kata itu tidak empati. Simpati semata-mata. Kemudian kembali bergelak ketawa bersorak riang kerana Mumtaz Jiddan. Apakah itu bukan hasil? Akhirnya hasil juga yang dipandang.

Cerebrospinal, Neonatal, Aseptic meningitis. Carriers. Protein A di bawahnya ada Exotoxin. Theta toxin, di atasnya Alpha toxin producing lecithinase. Epidemic relapsing fever oleh louse. Namanya Undulant fever sebab prolonged intermittent.

Tapi nama Organism tiada dalam bayangan. Bahagian buku itu kabur dan kosong. Dibelek-belek tapi tidak muncul. Organism apa di atas perenggan ini? Maka hilanglah markah FREE enumeration.

Siapa bakal menerima jawapan "Organism X mempunyai Pyrogenic Exotoxin yang membawa kepada Scarlet fever?" Silap-silap tidak dipandang langsung!

Maka...


Tamatlah bebelan saya. Sungguh! Saya ingin membebel seperti demikian. Menyalahkan itu ini. Bertanya kenapa dan mengapa. Menukilkan semua kemungkinan sekiranya tidak lepas tahun. Mempersoalkan apa yang telah berlaku. Mengomel itu dan ini. Dan sebagainya.

Tapi hari ini saya gembira kerana saya berjaya menghabiskan buku Dua sebelum exam. Walaupun tadi tidak dapat jawab. Bukankah usaha itu penting? =) Budak mengulang sangkut tahun tidak kisah dapat jawab atau tidak. Alah bisa tegal biasa. Yang penting habis belajar satu buku dalam masa 2 hari! Yay~ Kalau start lebih awal tentu lebih banyak buku dapat dibaca. Jom try dengan Pharma. Tapi rugilah kalau tidak lepas kan? Soalan tadi senang gila OK. Sama dengan Patho.

Cuma sebagai peringatan untuk kali ini...

Alangkah ruginya amalan yang dibuat selama ini, kalau tiba-tiba sewaktu kiraan amalan, ia tidak muncul dalam senarai!


12 penghinaan diterima:

fathiyyah on June 11, 2010 at 10:03 AM said...

daripada malas nk pk ttg exam smlm(sbb dh lepas pun mikrob), bila bc entry ni terasa balik mimpi ngeri smlm.


tk boleh nk buat apa dah, melainkan tawakkal

p.s: kenyataan ttg budak2 mumtaz punya status etc tu sgt2 setuju :D

Ami Farhani MNA on June 11, 2010 at 10:52 AM said...

hmm..

Anonymous said...

Ala, bdk2 mumtaz tu diorg tensen bkn sbb tkt x lulus. Diorg tkt x dpt mumtaz.. Sbb tu la slh 1 enumerate hilang 1 mrkh pn dh kecoh.. Aku dh phm sgt dh perangai dak2 mumtaz ni.. Tiap2 thn pn mcm 2

Anonymous said...

insyaAllah...disetiap kesusahan ada kesenangan..

teruskan usaha..fokus untuk yang seterusnye....chayokkk!!

mohd hazwan bin salleh on June 12, 2010 at 4:07 PM said...

apesal lagu korea ni cam sebut "bacteria..bacteria" dengan gembiranya.

all the best utk exam seterusnya.
suka quote kat bwh tu ;p

wanneeza on June 17, 2010 at 3:37 AM said...

apa kaitan lagu i'm a loner ni?

munirah,cairo year 3 said...

salam,..
btul la Allah tgk usha bukn hasil, Allah dah tau pon hasil kita tu even be4 dilahirkan,..
dh dittpkn di luh mahfuz lagi..
rukun iman yg ke6 adlh percaya kpda qada' and qadar,..

Sabda Rasulullah S.A.W. bermaksud:

Tidak boleh ditolak qadar Allah Taala melainkan doa. Dan tiada yang boleh memanjangkan umur melainkan membuat baik kepada ibubapa.

(Riwayat Hakim, Ibnu Hibban dan Tarmizi).

sentiasa lah berusha dan berdoa, sbb hanya tu je kita mmpu buat,.. even klu dah baca 3buku dlm masa shari n yakin giler blh jwb ni, klu bukan dgn izin Allah,satu patah prkataan lam buku tu pon kita blh lupa..
mungkin sbb x ckp doa, mgkin sbb usha x ckp, mgkin sbb rs bangga, trllu yakin dgn ingtn kita, pdhl ingtlah Allah la yg mengontrol smua nya, kita x punya apa2 pon,..

dan ingtlah USHA bukn nya swktu study week sminggu itu, bukan juga sbulan sebelum exam........ tp awl2 tahun lagi, Allah dah nilai,...
niat kita wktu msuk tahun 3 ape?amik medic sbb pe? sbb tu kene sllu tjdid niat,..

Sesungguhnya Allah tidak mengubah keadaan sesuatu kaum sehingga mereka mengubah keadaan yang ada pada diri mereka sendiri. (Surah ar-Rad: ayat 11)

pikir2lah,..
jgn brsgka buruk dgn Allah,..
n jgn mudah mengta org,..pikir2 la sblum brkata,..

p/s: betapa ruginya org yg brusha krna nk mumtaz shja,.. n btapa ruginya org yg mudah melatah apbila ditimpa ujian,....ingtlah tiap2 ujian diberi spya kita x lupa akn kwujudanNYA,..
Allah rindu kita sbnrnya,nk sruh kita kembali kpdNYA,...
ingt! tiap prkara ada hikmahnya, muhasabah diri lah..
wassalam...

munirah,cairo year 3 said...

salam,..
btul la Allah tgk usha bukn hasil, Allah dah tau pon hasil kita tu even be4 dilahirkan,..
dh dittpkn di luh mahfuz lagi..
rukun iman yg ke6 adlh percaya kpda qada' and qadar,..

Sabda Rasulullah S.A.W. bermaksud:

Tidak boleh ditolak qadar Allah Taala melainkan doa. Dan tiada yang boleh memanjangkan umur melainkan membuat baik kepada ibubapa.

(Riwayat Hakim, Ibnu Hibban dan Tarmizi).

sentiasa lah berusha dan berdoa, sbb hanya tu je kita mmpu buat,.. even klu dah baca 3buku dlm masa shari n yakin giler blh jwb ni, klu bukan dgn izin Allah,satu patah prkataan lam buku tu pon kita blh lupa..
mungkin sbb x ckp doa, mgkin sbb usha x ckp, mgkin sbb rs bangga, trllu yakin dgn ingtn kita, pdhl ingtlah Allah la yg mengontrol smua nya, kita x punya apa2 pon,..

dan ingtlah USHA bukn nya swktu study week sminggu itu, bukan juga sbulan sebelum exam........ tp awl2 tahun lagi, Allah dah nilai,...
niat kita wktu msuk tahun 3 ape?amik medic sbb pe? sbb tu kene sllu tjdid niat,..

Sesungguhnya Allah tidak mengubah keadaan sesuatu kaum sehingga mereka mengubah keadaan yang ada pada diri mereka sendiri. (Surah ar-Rad: ayat 11)

pikir2lah,..
jgn brsgka buruk dgn Allah,..
n jgn mudah mengta org,..pikir2 la sblum brkata,..

p/s: betapa ruginya org yg brusha krna nk mumtaz shja,.. n btapa ruginya org yg mudah melatah apbila ditimpa ujian,....ingtlah tiap2 ujian diberi spya kita x lupa akn kwujudanNYA,..
Allah rindu kita sbnrnya,nk sruh kita kembali kpdNYA,...
ingt! tiap prkara ada hikmahnya, muhasabah diri lah..
wassalam...

nisa said...

pendek akal betul anonymous kat atas tu..
no wonder if....
what ever la...

fatihah said...

to nisa:

utk pengetahuan, sy la anony yg ckp lepas kat atas tu. mintak maaf banyak2 pada yang terasa, xde niat nk mburukkan sesapa. cuma nk ckp, drp duk bising2 salah jawab, lebih baik kita diam dan tawakal pd Allah. hasil yang kita dapat biasanya Allah bg sama dgn usaha yang kita buat. xperlu la sampai nk menyumpah2 kan?? doakanlah kejayaan semua kerana kejayaan itu bukan dalam kawalan kita, tp kehendak Allah semata.~ 'KUN FAYAKUN' doa seorang mukmin kepada saudaranya yang lain, tanpa pengetahuan saudaranya itu, insyaAllah Allah kabulkan. doakanlah yang baik2 utk sume org, kerana sebenarnya sume umat Islam itu bersaudara

Maaf~

Sulaihah Omar on July 5, 2010 at 3:52 PM said...

salam..em..sy bdk pmacy,blaja kt uia kuatn..em..sy mmg dh prnh merasa keperitan blaja microb ni.hnya Allah je la yg taw cmne rsenye..tp idup mst ditruskn bro..anggaplah sume 2 konspirasi utk mnjadikn otak kte ni lbh power n lbh brgeliga..hoho..trutamanya sbg full time muslim..slmt study!!!bereh skmo ye bro ^_^

Anonymous said...

ni lagu im loner dari cn blue kan. bukan sebut bacterialah, tapi wetoriya...wetoriya, maksudnya im loner.

 

License

This blog by Muhammad Hafiz Adam is official website of Creative Designer and licensed under a Creative Commons Attribution-Noncommercial 2.5 Malaysia License.

You're free to Share (copying, distributing and transmitting) and to Remix (adapting the work) under the following conditions:
a) Attribution;
You must attribute the work by linking back to this blog pr anything similar (but not in any way that suggests that I endorse you or your use of the work).
b) Noncommercial;
You may not use this work for commercial purposes.

Categories

~AkuDarahAnakMalaysia~ Copyright © 2009 Community is Designed by Bie Blogger Template