27 August 2007

Kemerdekaan dan Realiti Kehidupan

Salam buat mereka yang terbaca post nie. Dah lama ku tidak meng-update blog nie - terbengkalai begitu sahaja. Saja meng-offine-kan diri buat sementara. Guna internet hanya pada mende yang perlu je. Kemalasan menulis ditambah ngan kesibukan melukis membuatkan diri ini tak semangat.



Hari Kemerdekaan ke-50 hampir menjelang tiba. Duduk kat Mesir pun terasa sambutan perayaan tersebut sebab PMRAM menganjurkan beberapa program. Tak masuk pun, just jadi sebahagian dari pelaksana - hakim Pidato BI. Akhirnya Bai yang jadi juara. Wakaka macam ter-bias pulak. Tapi takpe laa, ade jugak pengalaman jadi hakim.



Semua orang tahu suasana dan keadaan di Malaysia sekarang nie. Di samping kemajuan yang ada, kerosakan turut berlaku. Dulu dalam PSI ada belajar Istidraj - nikmat yang ALLAH bagi untuk menyesatkan lagi manusia, contoh Firaun. So kekadang aku terfikir gak, nikmat kemerdekaan yang kita ada sekarang nie Istidraj atau tak. Na3udzubillah.



Pada nama, bunyinya sedap - Kemerdekaan ke-50. Ataupun bagi mereka yang intelektual sikit, Jubli Perak (eh ke Emas?). Tapi realitinya kita masih dikongkong barat. Penjajahan minda. Kemerdekaan sebenar adalah apabila Islam ditegakkan, diamalkan dalam kehidupan. Tapi pengaruh barat meletakkan Islam sebagai kongkongan. Sedangkan Islamlah yang menjamin kemerdekaan manusia. Agar tidak melampaui batas.



Nak wat camne, dari kecik lagi diasuh mengikut barat. Dunia diutamakan, akhirat dipinggirkan. Kekadang aku bersyukur sebab melalui jalan SMKA - walaupun aku rasa ini adalah jalan wajib seluruh pelajar yang mengaku Islam. Tolak ke tepi jalan SMK. Itu hanya jalan manusia yang tidak ingin kepada agama. Tapi sekarang SMKA seolah-olah Henry Gurney. Pelajar bermasalah dpindah ke SMKA. Tindakan yang tepat. Tapi bila mereka buat masalah di situ, kerajaan campur tangan. Silibus ditukar. Akta digubal. Semuanya mencemarkan jalan agama. Akhirnya yang diharapkan berubah, kekal dalam kejahilan, yang melalui jalan lurus mula meyimpang.



Segalanya hanya pada nama. Sambutan kemerdekaan dibumi anbiya' kali ini bakal disambut dengan kehadiran 278 muka baru (awek baru??). Menjadi tanggungjawab kami, untuk mendidik mereka. Agar kekal dalam jalan Nabi Musa, dan tidak sekali-kali tergelincir ke jalan Firaun.





22hb meeting AJK Pelaksana (ditukar dari AJK Induk sbb JPMK mrampas name tue dari kitorg - isk3) yang menyaksikan sume Pengarah Unit kena bagi laporan. Aku tak prepare pape so main bantai je sampai beberapa point penting tak tersebut. Tapi ade pulak manusia yang bermulut laser - "ape die cakap entah, tak paham". Berpuput suara itu di cuping telinga aku, berlalu di bawa bahang saifi. Bahasa aku tak OK ke? Tak formal sangat kot - biasa laa bile tak prepare memang keluar sume point mengarut.



Pastu dalam meeting tue jugak dapat banyak kerja sampingan - video klip lagu tema, presentation flash PERUBATAN, presentation Persatuan di Mesir dll dsb ditambah ngan kerja sedia ada, tak tahu laa sempat ke tak siap sebelum 31hb nie. InsyaALLAH sempat. ALLAH sentiasa bersama ku. Tapi pelik jugak, dikala sume unit diringankan beban oleh JPMK, unit aku lak jadi bertambah beban. Haha



Habis meeting petang, pas mahrib bertolak ke Alex untuk daurah kitab Ayyuhal Walad (sesetengah dicetak Ayyuhal Walad Muhibbu) karangan Imam Ghazali. Sebenarnya kitab nie merupakan surat Imam Ghazali kepada salah seorang anak muridnya. Nipis je tapi banyak point kehidupan yang boleh diambik. Lagipun Ustat Fuad tue agak best. Tapi macam Imam Ghazali sebut di awal kitab, baca dan belajar memang senang tapi nak amal tue memang payah. InsyaALLAH slow2 kite amalkan.



Takkan pergi Alex duduk sesaje jer. Tak berbaloi laa. So pergi laa jenjalan sikit-sikit. Tapi tak ambik gambar sebab takde spot menarik. Sesape yang nak honeymoon kat Miami bleh laa datang sini. Pantai nama Miami. Murah pun murah. Lawak giler. Tapi overall bleh nampak beza Alex ngan Cairo. Tapi biar betapa jauh, hatiku tetap di Cairo. Huhu



Sedap betul aku mencarut. Langsung takde kena mengena ngan tajuk. Haha. Ha, sekarang nie aku rasa suke giler. Sebab aku dapat melihat wajah dia sekali lagi. Wajah yang menyejukkan mata.Hmm sukenye. Eh memiangkan diri lak aku nie. Ok, till next time. Seminggu lagi kot, sbb klimaks SPB 2007 dah dekat. Update terbaru SPB:

  • Cairo 128 - JPA 100, MARA 28
  • Alex 150 - MARA 150
  • ETD - 1000, Friday 31081007
  • ETA - 1800, Friday 31082007


Ok sebelum aku blah, renungkan ayat nie buat mereka yang terasa keseorangan.



Di mana saja kau berada, apa saja yang kau lakukan, kita tetap berada di bawah langit yang sama

[lupelaadarimaneakuamik]

4 penghinaan diterima:

SRi on September 4, 2007 at 8:40 AM said...

ko minat said ke?

HafizAdam on September 4, 2007 at 11:50 AM said...

bleh jugak tue..
no problem..
comel pun comel..
haha
hampeh soklan ko yus..
aku bbangge ngn unit aku je r..

nadia_hijab on September 6, 2007 at 10:54 AM said...

tak matching langsung abg ngan budak pompuan tue...macam pinang dibelah kapak....hahahahaaha...gurau jerlah....=B

HafizAdam on October 11, 2007 at 2:32 AM said...

cess..
sape kate x matching?
jodoh di tangan ALLAH..
jgn memandai mbuat ramalan seolah2 kamu lebih tahu dari ALLAH..
huhu..
tp mmg x matching pun sbnrnye..
bak kate pepatah..
"dia bagaikan puteri, aku pacal yg hina"

 

License

This blog by Muhammad Hafiz Adam is official website of Creative Designer and licensed under a Creative Commons Attribution-Noncommercial 2.5 Malaysia License.

You're free to Share (copying, distributing and transmitting) and to Remix (adapting the work) under the following conditions:
a) Attribution;
You must attribute the work by linking back to this blog pr anything similar (but not in any way that suggests that I endorse you or your use of the work).
b) Noncommercial;
You may not use this work for commercial purposes.

Categories

~AkuDarahAnakMalaysia~ Copyright © 2009 Community is Designed by Bie Blogger Template