03 September 2009

Komik Hong Kong

Nota: post ini tidak lebih sebagai rujukan diri sendiri.

Boring-boring, terasa ingin membaca semula komik-komik Hong Kong zaman dulu. Alam Perwira, Wira Tunggal, Juara-juara Kembar, Jengking Merah, Dewata Raya, Anak-anak Wira, Pedang Setiawan, dll dsb.



Walaupun tak pernah beli, tapi dulu agak addicted juga hingga sehari suntuk di rumah member menghabiskan Wira Tunggal yang beratus bab tu. Hinggakan di sekolah pun berbicara tentang komik, berbahas sape yang mati, hikmat ape paling power, awek mana dengan hero mana, blablabla.

Alam Perwira adalah komik paling best saya baca, walaupun terlompat-lompat dek kerana koleksi rakan yang tidak lengkap. Jifat dan Jikao. Wargh sangat teruja. Tapi sangat payah nak jumpa. Rata-rata blog yang saya temui mempunyai Alam Perwira 4. Sangat Kecewa.

Juara-juara Kembar pula dicari setelah menonton beberapa episod Supreme Master di TV3. Selepas itu terpaksa pulang ke asrama dan terlepas banyak episod. Kalau di internet, tajuknya adalah Legendary Siblings, banyak sangat version tapi version TV3 tersebut takde kat internet (Legendary Siblings Season 1). Sekali lagi saya kecewa. Adikku jumpa CD pirate di Giant, wah daku rasa nak balik Malaysia!

Berikut blog-blog yang saya jumpa. Tapi kebanyakannya komik Wira Tunggal. Sungguh kecewa sekali lagi. Daku inginkan Alam Perwira 1,2,3.

Cyclonmaster
Masterfikar
Padloque
Masterniefeng
Masternoname
Jerung Gergasi
Projek Pendekar Laut

*Promosi ini adalah tidak dibayar, FREE of charge. Sekiranya anda berminat mengiklankan blog anda yang mengandungi download komik HK, sila tinggalkan komen. Kepopularan blog ini mampu menambah pelawat blog anda =P

15 penghinaan diterima:

Jackster on September 3, 2009 at 6:02 AM said...

ces btw aku baru nak cadang blog Jerung Gergasi tu, cek2 balek da ade upenye kat atas tu tahniah

arnamee on September 3, 2009 at 2:42 PM said...

Salam..

saya takde bahan berkaitan nak promo la.
eheh.. smeoga terus berjaya dlm apa yg kamu buat, H.A :)

MuhammadAzriRosli said...

kenangan lama menjelma kembali. Weh kalau ada supreme master bagitau aku. Nak tengok.haha

HuRuL_AiNi on September 9, 2009 at 6:23 PM said...

uwaaaa....aku paling suka juara-juara kembar...best sangat....tp ntah mana dh hilang komik2 ni...huhu

Farid Nazmi on September 13, 2009 at 1:32 PM said...

Waa,nostalgia nih..peminat setia komik alam perwira..Ji Fat!yang jilid awal..yg lpas2 tu dah boring sbb dia pki bnyak lukis pki digital sroke n jalan cerita pon dah agak sampah

anamukmin on September 15, 2009 at 9:31 AM said...

Sya pun minat supreme master klu ada video dia kongsi sama k

abugen on October 11, 2009 at 6:03 AM said...

klu ada pedang setiawan lg layan..dh episod bpa skrg ni kn huhu

Anonymous said...

bro ko luper komik yg hebat ni

Juara Wira (paling Best)
Dendam KEsumat
Lingkaran Terkunci
Pendekar Laut (Bapak Best)
Jejak Wira
Dewata Raya
Jengking Merah

D a r k A c e on February 21, 2010 at 2:01 PM said...

kat sini pun ada~
wisernet.blogspot.com

cyclonmaster on April 15, 2010 at 1:31 PM said...

Hah! tak payah pegi web Dark Ace tu. kaki celup. Virus kepada komuniti komik. Jifat79 pun dah tak nak share komik sekarang ni. Dahlah byk giler koleksi komik Jifat79 tu. Sayang btol.

amir fazel on October 12, 2010 at 7:59 PM said...

komik hongkong tuk dijual

http://www.facebook.com/album.php?aid=92113&id=1425930895

Anonymous said...

btol 2...
aku paling suke Jengking merah ngan JUara-juara kembar..
jengking merah aku ade koleksi emas 10-16
Juara-juara kembar lak xcomplete lam 5 jilid...
pndekar laut bce jugak tp xabis la..

sanmanga on April 20, 2011 at 5:10 PM said...

Baca komik Hong kong di sanmanga.com

TwoOne on May 1, 2011 at 9:45 AM said...

aku ada nk jual komik. http://twooneroom.blogspot.com/2011/04/komik-untuk-dijual.html
nk download komik pn blh gak sini, tp xbnyklah. duit dah kurang, terpaksa jual komik2. huk3

Komik Malaysia on May 17, 2011 at 3:07 PM said...

Boleh baca komik2 hongkong di ikomik


Malaysia Komik Site

 

License

This blog by Muhammad Hafiz Adam is official website of Creative Designer and licensed under a Creative Commons Attribution-Noncommercial 2.5 Malaysia License.

You're free to Share (copying, distributing and transmitting) and to Remix (adapting the work) under the following conditions:
a) Attribution;
You must attribute the work by linking back to this blog pr anything similar (but not in any way that suggests that I endorse you or your use of the work).
b) Noncommercial;
You may not use this work for commercial purposes.

Categories

~AkuDarahAnakMalaysia~ Copyright © 2009 Community is Designed by Bie Blogger Template