23 October 2009

Jangan Jadi Kanak-kanak

Peperiksaan bakal bermula sebulan lagi. Hafiz sedang leka bermain game Final Fantasy. SUdah dicuba 8 kali melawan bos terhebat ini tapi masih belum berjaya. Petang tadi sudah 5 episod Surgeon Bong Dal Hee dihabiskan. Alangkah ruginya, kalau 5 jam menonton itu digunakan untuk bermain game, tentu malam ini dia tidak perlu bersusah payah melawan raksaksa bos itu lagi.

Sunny baru balik dari masjid. Melihat perangai Hafiz dia jadi marah. Pagi petang siang malam main game atau tengok movie. Malas nak study. Kali ini dia tekad. Apa nak jadi, jadilah. Dia melangkah ke bilik Hafiz.

"Piz, dah lah tuh main game. Study pulak. Kamu kan budak medik. Exam dah dekat nih. Game ngan movie tuh bukannya masuk exam. Aku risau laa tengok kau. Buang semua-semua tuh, stadi. Kalau fail sape susah? Mak kau jugak. Nanti kena bayar balik JPA hape sume. Tak kesian ke? Diorang bersusah-susah nak bayar balik hutang ko nanti. Nih, elaun nih. Duit rakyat tau. Kau pulak pegi beli Playstation 4. Membazir. Buang masa. Mkan tidak, tidur entah ke mana. Kerja ko hanya main game dan tengok movie je. Tak macam budak medik aku tengok. Macam drug addict ade laa. Blablabla"

Panjang bebelan Sunny. Hafiz hanya diam. Sesudah membebel selama 30 minit, Sunny pulang ke biliknya. Hafiz pula mengambil PS4 nya dan mencampak ke luar tingkap. Pecah berderai PS4 berharga RM4000 yang dibelinya bulan lepas. DVD game semuanya dipatahkan. Hard disk berisi 1 Terabyte movie Korea dan Jepun yang separuh belum ditonton dicampak ke atas jalanraya. Dilenyek roda kenderan yang lalu lalang. Dia ingin berubah, sesuai dengan nasihat Sunny. Hatinya tenang.

SILA JANGAN MENJADI KANAK-KANAK

Hanya orang bodoh seperti Hafiz melakukan tindakan bodoh sedemikian. Teguran dan nasihat memang bersifat exaggeration. Maka sila pertimbangkan untuk diambil atau tidak. Nak ikut membuta tuli, atau ada maksud tersirat di sebalik panjangnya bebelan tersebut.

Sewaktu kecil, masih bersekolah rendah, saya agak baik dengan jiran hinggakan rumah mereka macam rumah sendiri. Masuk keluar bila-bila masa tak perlu bagi salam. Asalkan pintu terbuka terus masuk.

Maka kadang-kadang emak akan mengamuk dengan melampaunya, lebih-lebih lagi hari itu barang jiran sebelah pecah dek saya terlanggarnya. Sambil memukul-mukul dengan rotan, saya masih ingat emak membebel melampau-lampau tak ingat dunia, "Nanti jiran buat repot polis, masuk mahkamah. Mung jadi pencuri. Sampai ke tua orang kenal sebagai pencuri. Nanti jiran tuh mengumpat dengan rakan-rakan dia, semua orang kenal mung sebagai pencuri. Tak bagi masuk rumah diorang. Bila raya tak boleh beraya, takut barang dicuri atau dipecahkan. Jangan masuk rumah orng tak minta izin, berapa kali aku nak cakap? Bebel bebel bebel."

Saya yang masih KANAK-KANAK terus mengikut nasihat tersebut hingga tidak berani untuk memijakkan kaki di kawasan pagar mereka. Satu hari, jiran tersebut bertanya kenapa dah tak datang bermain di rumahnya. Dan kanak-kanak, jawapannya tentulah, "Mak marah..."



Itu pemikiran kanak-kanak. Mereka menerima bulat-bulat. Kita yang sudah dewasa, berfikirlah secara matang. Timbang-timbang nasihat orang ramai, apakah isi tersirat atau perkara utama yang ingin disampaikan.

Jangan pula setelah membaca teguran abang Bobby, kamu meletak jawatan dari Exco, tak mahu buat website, berblog pun tak nak, kawan datang Mesir terus tak nak bawak jalan-jalan, kamera Nikon terus dijual dan sebagainya. Fikirkan perkara utama yang ingin disampaikan beliau. Iaitu prioriti dalam STUDY.

Jangan pula membaca repekan emosi saya terhadap diri sendiri, terus tak nak tulis blog, alasannya kerana saya marah buat blog gambar, tazkirah dan komputer. Tulislah apa yang kamu mahu, tapi sesekali cubalah develop kualiti kita sebagai seorang pelajar perubatan. Asyik dengan cerpen cinta, cubalah bertukar genre. Sesekali saya juga teringin membaca cerpen berkaitan perubatan, dan kamulah yang akan menulisnya.

Saya pada awalnya ingin menjelaskan bahawa kamu boleh "ambil" atau "buang", tapi kalaulah datang seorang lelaki menasihati kamu agar tidak berpelukan dengan perempuan, mungkin kamu akan memilih "buang" (tidak mengendahkan nasihat tersebut). Maklumlah, kamu semua masih kanak-kanak. Oleh itu saya membuat keputusan untuk memilih tajuk "Jangan Jadi Kanak-kanak". Moga-moga kamu semua mendapat manfaat. Kanak-kanak memang comel, tapi kadang-kdang boleh menyakitkan hati.

JJK: Membuat keputusan dengan matang.

Sekian, untuk segmen JJK kali ini. Dan ini adalah entry ketiga untuk hari ini. Memang benar-benar menggila. Haha.
=)

5 penghinaan diterima:

ReMysah on October 23, 2009 at 10:38 PM said...

aku hampir tepok tangan kalo tindkan campak playstation 4 tu memg betol2 jd..wakaka

[amiza a.malik] on October 23, 2009 at 10:49 PM said...

marilah belajar dan tidak mudah melatah.

HafizAdam on October 23, 2009 at 11:02 PM said...

kakRem:
wah kakRem, kalau nk ganti, boleh je.
kekeke

Ayu amiza:
cane x melatah.
10 orang serang ikut YM!
mencarut pun ade.
aih~

tp post ini sebenarnya khas buat Asyila yg comel kerana bday beliau 24hb Oktober. kenapa beliau? kerana tajuk diilhamkan drpd beliau. haha

anis.samihah said...

moral of the story.. cari maksud yg tersirat dlm nasihat org.. wlau apapun, pilihan d tangan kita..

Atiqah on October 29, 2009 at 6:20 AM said...

hmm..nasihat utk diri sndri jugak..study2..x sedar dri mggu dpn dh exam..adeh atiqah!!!

 

License

This blog by Muhammad Hafiz Adam is official website of Creative Designer and licensed under a Creative Commons Attribution-Noncommercial 2.5 Malaysia License.

You're free to Share (copying, distributing and transmitting) and to Remix (adapting the work) under the following conditions:
a) Attribution;
You must attribute the work by linking back to this blog pr anything similar (but not in any way that suggests that I endorse you or your use of the work).
b) Noncommercial;
You may not use this work for commercial purposes.

Categories

~AkuDarahAnakMalaysia~ Copyright © 2009 Community is Designed by Bie Blogger Template