23 October 2009

Mengapa Mencari Alasan?

Setelah memulakan mesyuarat, Pengarah meminta setiap Unit membentangkan gerakerja yang telah dibuat sejak mesyuarat yang lalu. Setelah beberapa Unit selesai membentang, maka tibalah giliran Unit Iklan.

"... Maklumlah, kami kuliah awal pagi pukul 7, balik pukul 5. Nak masak ape sume, pastuh pukul 12 dah tido. Kul 8 dah gelap, takut nak jalan sorang-sorang fotostat. Maka tiada masa untuk mengedarkan iklan bercetak."

Situasi ini tentunya biasa kan?
Walaupun saya biasa buat tapi sebenarnya ini adalah alasan bodoh.

Satu, kalau dah tahu sibuk, kenapa tak cari orang lain tolong?
Kedua, lebih penting lagi, kalau dah tahu tak mampu, jangan jadi Ketua.
Ketiga, kalau takut jalan sorang-sorang, ajak musrep!
Lempang kang~ *melempang diri sendiri*

Alasan biasanya diberi kalau gagal melakukan sesuatu. Seolah-olah kesalahan itu dialihkan ke bahu orang lain, dan kita tidak bersalah. Apabila gagal peperiksaan, biasanya persatuan akan menjadi mangsa. Padahal diri sendiri malas nak study, asyik main game dan menonton movie. Apabila gagal melakukan sesuatu, makhluk lain akan jadi mangsa. Bas rosak, driver mati, makanan beracun, kertas koyak, mesin fotostat meletup, ribut pasir melanda dan sebagainya. Padahal malas nak bergerak, mengharap orang lain tolong buat untuk kita.

Sukarkah mengatakan,"Ya, ini salah saya." ?

Mengapa mencari alasan? Menurut satu kajian, alasan dicipta untuk mengelakkan diri sendiri terluka. Kononnya boleh menenangkan diri sendiri, "Ini bukan salah aku." Kadang-kadang kalau segalanya telah perfect, maka yang menjadi mangsa adalah rezeki. "Bukan rezeki kita..." Padahal dosa zaman dulu terlepas pandang. Masih tidak mahu mengaku.



Itu dari aspek diri sendiri. Dari aspek orang lain, biasanya mereka akan tolong mencipta alasan untuk golongan yang gagal ini.

"Hah, tu laa. Buat website lagi."

"Hari-hari meeting, mana tak gagal..."

"Sibuk sangat ngan circle dia tuh. Nasib engko la labu..."

Padahal tuan punya badan memang pemalas. Kalau tak study, main game atau tidur je kerjanya. Baiklah mereka itu membuat website, meeting dan pergi circle. Ada manfaat pada masyarakat. Tapi seperti biasa, alasan tetap diberi.

Mari mengakui kesilapan diri sendiri, kerana Gagal itu Bukan Aib.
Mari menjadikan kegagalan sebagai pengajaran.
Mari menjadikan masalah sebagai peluang.
Mari menjadikan negatif sebagai positif.

Mengulang tahun sebagai peluang untuk menjadi Dewa Mikrobiologi.
Masalah tiada duit sebagai peluang untuk berbisnes.
Tiada masa sebagai peluang untuk menjadi pantas dan tepat.
Kesibukan sebagai peluang untuk mengatur kehidupan.

It's easier to run, but it'll be harder everytime we run.

__^*Easier to Run - Linkin Park*^__
4Shared | YouTube | Lyric


3 penghinaan diterima:

Anonymous said...

Nang ur post.Nang me if u like it :

http://innit.nuffnang.com/view.php?id=138691

http://innit.nuffnang.com/view.php?id=138366

huda on October 23, 2009 at 8:11 PM said...

HAFIZADAM...
org kate x kenal maka x cinta kn..
mcm mne klo org yg x knal tp dh jtuh 'cinta'..
hmm..jgn salah fahm,jtuh cinta dgn ayt2 sinis awk tulah..telus,panas dan berani..

hehe..jgn marah..btw 1st tyme bce ur site ni sbb kisah tragedi my seniors bpe bulan lpas..klo x slh 2 org senior skul ade trlibat dlm kemlangan tu..pastu mcm 'ketagih' lak nk bce lg..ltak ape ek kt dlm site ni?? ganja,heroin??!!:P
pastu biler tgk drama jpun ntah cmne bile search2 org2 di balik tabir jumpe lg nme HAFIZADAM..
pastu tgh bork2 ng dak2 klas psl isu internet, x psl dyorg trsebut nme HAFIZADAM lg..bile tnye, dyorg kate x knal..tp dyorg kte slalu jumpe, sbb kwn2ku juga kaki download..mmg trkenal ek nme HAFIZADAM ni smpai dak2 engineering jepun pon knal..
walaupon org kate jiwa doktor dengan jurutera ni x sme..x btul tu kn..
sorilah melalut pjg2 ni..
skadar mmbuang mse yg sdikit ni..

btw mmg sokong 101% dgn post kali ni..mcm mkn cili padi,trase btul..
bguslh mnyedarkn org2 yg tgh trtdo, x prasan cilap sndri mcm sye ni hah..

truskan usaha dlm penulisan atau ape sje yg sdg anda lakukn..mne tau lpas ni nme HAFIZADAM leh dgr kt satu Malaysia lak..ganbatte bro^^

anis.samihah said...

tkasih.. omelan yg sgt bermakna utk dihirup manis mksudnya.. keep it up.. you are already in a class of your own..

 

License

This blog by Muhammad Hafiz Adam is official website of Creative Designer and licensed under a Creative Commons Attribution-Noncommercial 2.5 Malaysia License.

You're free to Share (copying, distributing and transmitting) and to Remix (adapting the work) under the following conditions:
a) Attribution;
You must attribute the work by linking back to this blog pr anything similar (but not in any way that suggests that I endorse you or your use of the work).
b) Noncommercial;
You may not use this work for commercial purposes.

Categories

~AkuDarahAnakMalaysia~ Copyright © 2009 Community is Designed by Bie Blogger Template