09 October 2008

Sony Handycam DCR-DVD810E

Nih update yang tak seberapa. Mula-mula nak show-off duit raye, tapi lupe nak amik gambar. Haha. Takpe2, post nih lanjutan soalan Jackster kat ShoutBox.


Model: DCR-DVD810E
Official Site: SONY
Price: RM1900
Features: Refer Website
Specifications: Refer Website



More Pix from Official Site:





Di saat orang lain berebut menukar henset dan meninjau kamera lantaran kenaikan elaun, kenapa saya memilih HandyCam?
  • Lain dari orang lain (kononnye)
  • Budak lelaki takde handycam
  • Senang kalau nak gune utk dokumentasi.
  • Melaghokan diri.


Sebenarnya handycam nih dibeli di Kuala Terengganu, jadi harganya agak mahal sikit. Kalau nak lagi murah, try chek kat Low Yat ke. Tapi berbaloi laa, sebab murah dari harga kat website dan dapat starter pack FREE. Starter pack tuh cam accessory yang basic, abang Cina tuh bagi. Kononnye ade offer sehingga 31 Ogos, tapi dia extend (kononnye). Bijak gak Cina nih berniaga. Sebelum tuh saya dah survey kat kedai Melayu, hampes takde offer. Abes tarikh katenye.

Accessory tambahan yang dye bagi: Casing, bateri, DVD+RW. Tapi casing tuh buruk ngat. Maybe kne survey yang lebih lawo.

Selain dari harga yang mungkin agak mahal, pilihan model pun agak terhad. Tapi nasib baik dah survey kat website terlebih dahulu, maka beberapa model RM1500-Rm2000 dah ade lam jangkaan. Antara model yang ade kat kedai mase tuh: DCR-SR65E, DCR-SR200E, DCR-SR42E, DCR-SR82E, DCR-DVD610E dan DCR-HC28E

Banyak tol model Hard-Disk. Model Mini-DV telah lame saya tolak lantaran kemurahannya (hehe). Kelebihan model yang menggunakan hard-disk adalah kapasiti yang tinggi, membolehkan ia merakam tanpa henti berjam-jam lamanya selagi ada bateri. DVD lak adalah removable media. Memudahkan kalau nak transfer ke komputer orang lain di saat takde kabel USB.

Sepanjang mengenali Handycam nih, masalah utama yang sering dihadapi adalah kapasiti yang tidak mencukupi untuk merakam keseluruhan ceramah atau talk yang rata-rata berjumlah 2jam. Maka DCR-DVD810E yang menggunakan 3 storage - 8GB internal memory, memory stick, dan DVD, menjadi pilihan. Walaupun berkemampuan membeli model yang lebih mahal, berkapasiti 60GB, saiz yang lebih kecil, design yang lagi lawa, malah memiliki Photo Mode 4MegaPixel, semuanya dikenselkan kerana saya seorang yang cuai, kalau hilang, maka terbakarlah duit tersebut. Haha.

Saya sebutkan di atas, DVD berfungsi sebagai removable media, tapi dengan internal memory 8GB yang berupaya merakam 3jam, rasenye model ini lebih sesuai menggunakan DVD sebagai additional storage.

Handycam ini akan dibawa ke Mesir, tapi jangan harap leh pinjam. Sewa LE10 sejam. Haha.

Last sekali, gambar nih semasa melepaskan kerinduan kepada adik2 tersayang:

Yang tidur: Adik bongsu no 8, yang selebihnya dari kiri: no5, 7, dan 6. Nombo 2,3,4 mase nih berada di asrama. Padan muke dorang. Haha.

10 penghinaan diterima:

Anonymous said...

ramai beno adek dinmat nih rupenye.

anyway tahniah lor sebab dah berjaye angkot handycam sebijik. ;)

acelimau said...

weh ko mesti nak buat movie and practise after effect ko..konfem!!

RajaOtai on October 10, 2008 at 8:13 AM said...

hoho...best la ko men chroma key lepas nih...
nk beli la jgk satu haha

Jackster® on October 10, 2008 at 7:32 PM said...

mcm confirm je aku nk pinjam haha

i yg comel..=) said...

amboii...
sedak ngat ye beli handycam baru..
dakpe2..
untuk tujuan yg baik xbazir..
org beli je la hok mahal tuh..
lg bes..ilang report polis..
klu dok polis nk wak keje nape klu xdop org wak report..hahah..

Jackster® on October 12, 2008 at 5:21 AM said...

mslhnye kalo org report pn bkn polis tu buat ape.. so kalo ilang tu sori la, nanges2 kua air mate darah pn xde polis tu nk jmpe balek =)

i yg comel said...

try gop skli nges pa kuor air mate daroh..
hahahaha...
sedak ngt ye kutuk2 polis..
kabo kang ke pok cik org..
pok cik org keje polis..

cikgu_eya on October 16, 2008 at 1:36 PM said...

hoho.... ana nyer JVC, model kecik sket tatau per modelnya... kapasiti 30GB, dengan memory stick tapi tak der tempat DVD...

bali kat lowyat.. dekat 2K gak tapi tgh promotion kt situ (low yat), dapat rm1500 skali dgn lens filter dan screen filterr... huhu

Beli sem nih gak...
Mu tak bagitau nak beli, boleh orang tolong ekjas skali, tgk model mantap sket...
Ms tgh promosi, sony 40GB hak comei sket muroh gakk... haha

saja nak bagi jeless...

HafizAdam on October 22, 2008 at 11:54 AM said...

Anon:
adek memang ramai pun. abg sulung kan..
angkut handycam nih pun utk PERUBATAN gak. wakaka

Anep:
haha kalu rjin laa. jom kite wat efek kain hijau.

RajaOtai:
chroma key? ape tuh? salah satu plugin AE ke?

Jackster:
haha kalo ko xnak pinjam pun, aku pedulik hape?

U yg comel:
xyah menangis kalo hilang. tak gune. baik beli baru. huhu.

kak eya:
x jeles. org dah tau kat LY mesti lg murah. JVC lak x minat sbb..err ntah laa. 60GB pun ade mase tuh tp malas nak amik. beli murah2 sudaa..

Anonymous said...

pergh, cite attention please pon baru bape gig je, haha, de kaitan?

 

License

This blog by Muhammad Hafiz Adam is official website of Creative Designer and licensed under a Creative Commons Attribution-Noncommercial 2.5 Malaysia License.

You're free to Share (copying, distributing and transmitting) and to Remix (adapting the work) under the following conditions:
a) Attribution;
You must attribute the work by linking back to this blog pr anything similar (but not in any way that suggests that I endorse you or your use of the work).
b) Noncommercial;
You may not use this work for commercial purposes.

Categories

~AkuDarahAnakMalaysia~ Copyright © 2009 Community is Designed by Bie Blogger Template