30 May 2008

[Tutorial] Screenshot Menggunakan MPC

**Nih adalah tutorial yang saya buat di Forum PERUBATANonline dan dikemaskinikan lagi di Forum iLuvIslam**

Salam,
Oleh kerana ini bukan tutorial Photoshop jadi saya letakkan di sini. Boring gak asyik tutorial Photoshop kan? Kesian kat manusia yang tak reti Photoshop di luar sana. Huhu.

Okeh introduction kejap,
Ramai yang download bermacam-macam software untuk play file video, tapi tak ramai yang tahu bahawa software seringkas Media Player Classic boleh buat lebih daripada sekadar 'Play Video'.

Untuk yang pertama nih, saya akan terangkan camne nak amik screenshot daripada video untuk korang guna dalam blog korang, atau buat avatar, atau buat testi, atau buat pape je laa.. termasuklah superimpose, hehe

Bagi mereka yang takde Media Player Classic, saya cadangkan gunakan K-Lite Mega Codec Pack. Boleh play hampir semua jenis file termasuklah RMVB dan MOV serta FLV.

Model tutorial ini adalah Drama Korea: Surgeon Bong Dal Hee.


1-bukak Media Player Classic



2-View>>Options



3-Kat bahagian KIRI, pilih OUTPUT

4-Tukar setting kepada berikut:
DirectShow Video
VMR 7 (windowed) atau VMR 7 (renderless), pilih yang mana dirasakan seswai. kalau video jd jem atau pape masalah berlaku, tukar yang satu lagi.




ini optional:
RealMedia Video
DirectX 7
QuickTime Video
DirectX 7


5-Klik OK.

6-Play video tuh sampai laa kat part yg ko nk amik gmbar tuh, PAUSE.



7-File>>Save Image



Okeh siap, selamat mencuba. Anda boleh edit file JPEG yang telah disave tadi menggunakan Adobe Photoshop atau pape je laa software yang anda suka.

NOTA TAMBAHAN:
1) kalau ade pape masalah utk play video, tukar balik OUTPUT td pd asal.


TUTORIAL TAMBAHAN:

hehe sambungan sikit..

Tutorial kali nih amat berguna kalau korang nak buat REVIEW filem atau video pape jelaa kat blog korang atau kat forum atau memane je.

Ikut langkah 6 di atas, kemudian amik File>>Save ThumbNail





recommended setting:
5 Rows x 4 Columns
File Size 1024kB


kalau tak tahu apakah itu setting Rows & Columns, ianya adalah setting untuk menentukan bilangan gambar mengikut Rows & Columns. Ini adalah contoh hasil recommended setting iaitu 5 Rows x 4 Columns



Selamat mencuba.

3 penghinaan diterima:

cikgu_eya said...

huhu... syukran...

nak cuba gak praktikan dgn laptop yg lembab nih.. sabar2

nway, syukran lg utk ilmu nih.. ^^

helwa said...

gile ah denmat..ok2..nnti balik mesia..aku nk praktik..nanti aja aku cane nk wat video cam muke antu sofwan

HafizAdam on June 1, 2008 at 4:35 PM said...

cikgu_eya
xde kaitan ngn labtob lembab laa..
gune MPC je pun..
huhu

helwa
nk wat video muke hantu payah, blajar ngan nash_gh atau anip je..

 

License

This blog by Muhammad Hafiz Adam is official website of Creative Designer and licensed under a Creative Commons Attribution-Noncommercial 2.5 Malaysia License.

You're free to Share (copying, distributing and transmitting) and to Remix (adapting the work) under the following conditions:
a) Attribution;
You must attribute the work by linking back to this blog pr anything similar (but not in any way that suggests that I endorse you or your use of the work).
b) Noncommercial;
You may not use this work for commercial purposes.

Categories

~AkuDarahAnakMalaysia~ Copyright © 2009 Community is Designed by Bie Blogger Template