23 November 2009

Apa Kata Kita Swastakan?

Baru je update, dah update lagi. Bosannya blog ini.

Apa khabar hari ini? Tentu luar biasa cemerlang dan hebat. Kalau tidak, anda takkan membaca blog ini. Hehe.

Kadang-kadang saya terfikir sesuatu apabila melihat gerak kerja manusia BPP yang semakin hari semakin kesian terutamanya Jabatan Grafik. Sekali lagi idea gila saya 2 tahun dulu terbit, tapi dengan upgrading; kalau dulu sasaran hanya PERUBATANonline, sekarang seluruh mediaPERUBATAN.

Seluruh warga mediaPERUBATAN, heed my words:
Apa kata kita bergerak secara swasta?

Kesian tengok korang berkejaran ke sana sini dibuli oleh bermacam-macam Biro. Haha. Sila design badge, design jaket, design bookmark, design logo, design kalendar dan bermacam-macam lagi design yang tidak berkesudahan. Sila ambil gambar sini, sana, situ, program ARMA, program Asyir, dan bermacam lagi program yang perlu dicover oleh seorang jurugambar.

Pedulikan semua itu. Kita wujudkan konsep tender. Tender design jaket, tender design planner, tender maintenance website, tender penerbitan majalah, dll dsb. Baru untung. Biarlah kita dikata gila duit, asalkan tangan yang telah keras melepuh melecet akibat bekerja ini berbaloi. Tak nak ambil tender kami, pedulikan. Kami pun boleh stadi. Kalau nak, mesti LE1000 ke atas untuk satu projek.

Antara kebaikan penswastaan adalah konsep persaingan yang sihat untuk membuat yang terbaik. Serta LE1000 yang menjadi booster serta penambah stress kepada pekerja untuk melakukan yang terbaik tepat pada deadline yang ditetapkan. Mungkin juga selepas ini boleh diadakan kelas Photoshop, After Effects, Blender, Fotografi dan sebagainya dengan bayaran LE 500 seorang.

Ini cuma idea gila yang terlintas di fikiran. Ataupun mungkin saya boleh menyeru semua pekerja mediaPERUBATAN untuk meletak jawatan dan kita tubuhkan syarikat Media Perubatan kita sendiri. Maklumlah, kalau persatuan lain boleh berpecah, kenapa kita tak boleh kan? Kita bukan berpecah kerana dasar persatuan, tapi berpecah atas dasar pekerjaan.

Kita tubuhkan Jabtaan Grafik kita sendiri, Jabatan Video kita sendiri, Jabatan Berita dengan kontroversi dan gosip-gosip yang tiada sekatan pihak atasan, Jabatan Artikel dan Jabatan Kartunis untuk penjualan majalah setiap bulan, dll dsb. Kalau bernasib baik, mungkin kita boleh merampas hakmilik PERUBATANonline.

Hahaha~ Satu idea yang boleh dipertimbangkan. Who's with me?

p/s: Sony melancarkan prototaip NXCAM; camcorder professional yang menggunakan Memory Stick ProDuo dengan format AVCHD, bukan tape seperti biasa. Dijangka dipasarkan Januari depan. Mungkin boleh dirembat satu, kalau ada bajet (RM 13,000). Hehe.

29 penghinaan diterima:

fathiyyah on November 23, 2009 at 4:53 AM said...

agreed!

Anonymous said...

PERUBATAN tu apa?

Tobibah Ainy on November 23, 2009 at 10:12 AM said...

PERUBATAN tu sejenis kain sarong yang kalo jual kat pasaran laku jugakla cukup untuk beli tokmeyah segeneh dua..


ade jugak junior kata PERUBATAN ni nampak macam sebuah persatuan Matematik kat skola wtfruit..


ok i'm joke..plz don't take this seriously..


jgn galak sgt menswastakan segala bende ..nnt dak2 ni gian sgt nk mencari duet dgn buat projek2 sampai study pon ntah ke mana..

hafizi adami on November 23, 2009 at 11:31 AM said...

aku lebih suka kalau byk sngt kena bt design kepada tak yah bt design byk2. sikit2 je. Tak pon guna je yg ada kat laman web. berlambak2.. klu mcm video, foto dll tak yah la bykkn kejer bdk2 ni.

Pastu, utk cadangan ko aku rasa kena tgk blk la kewangan persatuan.. kalau berbilion2 blh la letak tender..siap boleh gajikan lg exco2.. kalau setakat seciput jer.. lupakan lah..

tuan adam on November 23, 2009 at 12:47 PM said...

Takpun, mediaPERUBATAN kekal bawah kerajaan Perubatan, tapi kita wujudkan banyak syarikat2 persendirian mcm Hardo Prod.

*aku sebut 'kita'?!

Effy Saiful on November 23, 2009 at 1:22 PM said...

hahaha..setuju gak..mcmni lagi best.. lagi produktif.. lagi kondusif (utk designer sendiri).. cuma 1000 tu melampau sangat dinmat..hahaha

Syidi on November 23, 2009 at 1:36 PM said...

yeah, i'm with you.
aku boleh tolong skit2,
aku pandai microsoft word edisi 2000.

sweetprima

HafizAdam on November 23, 2009 at 4:16 PM said...

Fathiyyah Ibrahim:
agreed je?
kenapa? tak bagitau. haha

Anon:
PERUBATAN tuh kuih bentuk bulat ade gambar bulan dan bintang.

kak Rem Aini:
tak logik. masih boleh dibangkang.
sebab projek bergantung pada permintaan persatuan.
kalu persatuan tak bagi projek, takde la keje. boleh la stadi.

beza swasta atau tidak cuma kalau diswastakan dapat duit je.
takde mase kitorang nak pegi carik keje lebih.

sekarang sume Biro menyalahguna Jabatan BPP sebab FREE.

Hafizi Adami Penyamar:
tak logik gak. sebab kita bisnes. kalau banyak design maka bisnes jadi variasi dan pemasaran meningkat.
kalau sume nak buat sikit2, sampai bile nak maju.

nih sume pemikiran kolot.
rejected.

Adam Jais:
aah. tu idea asal aku mediaPERUBATAN jadi GLC; Government Linked Company.
syarikat swasta yang kerja untuk kerajaan.

abg Effy Saiful:
LE 1000 tak melampau.
contohnya Jaket.
kos satu adalah LE 60. Baem jual LE 80. Untung LE 20.
bukan dia jual satu. 300 paling kurang.
Untung dapat LE 6000. setakat LE 1000 tuh apelah sangat.

lagipun kita bagi kebenaran guna balik design ape sume maka tahun depan boleh re-use balik. Untung mula-mula mungkin nampak kurang LE 1000 (bayaran tender design) tapi next year dapat LE 6000 FREE je.

pak Shidi:
beres pokDi. wakaka.

*****
ala kulli hal, setuju atau tidak, mende nih boleh buat secara UnderGround.
sesi nih da nak abes so sebelum BPP ikat kontrak baru ngan dorg, baik saya tarik dorg sume masuk syarikat saya.
antara keje FREE dengan keje bergaji, mane korang pilih?
hehehe~

kalau takde orang uruskan website PERUBATANonline, syarikat WebHosting akan tarik balik hakmilik dan jual kepada sape2 yang nak. mase tuh bolehlah kita rampas hakmilik PO. muahaha~

nasrullah abdulkadir on November 23, 2009 at 5:34 PM said...

HafizAdam,

solution dia, kena ade lebih ramai sukarelawan mediaPERUBATAN, tu jer..

tp tu la masalahnya "sukarelawan" tu kurang bukan xde, atau salah pihak kita yg xcari..

HafizAdam on November 23, 2009 at 5:43 PM said...

sukarelawan, sukarelawan jugak.
tapi kalau orang yang sama je kena buat mende yang sama, letih gak.

bayaran tender LE 1000 sekaligus akan membuatkan Baem terpikir nak suruh pekerja kita atau tidak. hehehe, sekaligus mengurangkan kerja.

umar hakimin on November 23, 2009 at 6:04 PM said...

menarik!

actually universiti kt malaysia dh byk buat mcm ni. dah lama pun.

Student2 ni buat mcm satu syarikat, then kalo ade ape2 nk design bleh tempah, diorg uruskan. Contoh, kalo nk design nametag utk satu prog. Ajk prog akan mintak tlg syarikat nih buat, so diorg akan uruskan semua dari design, laminate, buh tali etc. Kira bagi kat Ajk nametag yg dh siap, dgn harganya. Atau dgn kata lain, menjual nametag.

Kita mungkin tak fikir mcm nih sbb poket kita sentiasa ade elaun. tp selain duit, perkara lain yg perlu difikirkan adalah hak.

Syidi on November 23, 2009 at 7:12 PM said...

ye,saya stuju! cepatlah tubuh syarikat,amikla saya,saya pandai microsoft word 2000,jom kita syarikat bernaung bawah JPMK!

Effy Saiful on November 23, 2009 at 9:16 PM said...

hahaha..betul gak dinmat ckp.. kalau untung le6000 utk jaket perubatan, apalah sangat bagi le1000 kat designer dia (ehem2..) and lagi le1000 utk penulis khat! (ehem2 lagi..)

"sekarang sume Biro menyalahguna Jabatan BPP sebab FREE."

betul jugak! ataupun solution dia, setiap biro kenalah ada unit design masing2.. nak buli pun, buli la diorg! jgn kaco org BPP~ hehe

p/s: org2 luar bpp mcm saye plak yg komen lebih2~ ngeh2

anis.samihah said...

Wah! Best gila idea penswastaan yang datang dari idea gila yang terlintas di fikiran anda.. ;) ~wlaupun saya tak ada kena mengena dlm cerita ni dan tak akan dapat untung pun dari tawaran tender dsb, saya tetap sokong 200%! :) sebab sudah terbukti kengkawan di m'sia mnggunakan kaedah ini utk 'financial survival' mereka, sama ada utk tujuan peribadi atau persatuan; yg penting ada kepakaran dan 'alatan' yg mncukupi - prototaip NXCAM sony tu sounds tempting! ;)

Yusri Arif on November 24, 2009 at 12:09 AM said...

untuk bende2 susah2, patot jugak bayar..

ckp je la kat damak wat sistem insentif..

cikgu_eya on November 24, 2009 at 6:06 AM said...

maka, yang swasta itu bankrup....

heh heh

macam MAS yang telah diswastakan... ^^

p/s: saja nak melemah semangat.. ^^

Syidi on November 24, 2009 at 1:14 PM said...

ya,kita harus berfikiran seperti kapitalis

c's said...

ohho~ exco bpp pun patut diswastakan.. ~ byk yg kami wat sndri tanpa suwuh ajk bwh sndri utk wat

skg bpi byk improvement, ikln2 mereka wat sndri n mntak sy watkan QC n publishkan..

anyway, kalau bpp wat cmtu.. bleh gak bhome crikan uma biarlah dgn mendpt komisien, jd musrep, dpt komisen, pegi kelas tafaqquh pun, bayar yuran msk.. n stp kali biro akademik uruskan kemasukan n pendaftran nama.. cas gak.. kaya2

waahh. sy rse tuan pres la yg plg kaya nti~

anyway, kte sesame blaja mengurus.. org mntak bkn MESTI kita trime.. selagi bleh adjust, adjust

HA! xya jd ajk seminar~ sume nk trime~ mne x berlambak~

HafizAdam on November 24, 2009 at 2:27 PM said...

Umar Hakimin:
Yep, setakat duit tuh sape lah yang nak. Tapi yang kita nak wujudkan adalah persaingan. (Baca bawah sekali)

pok Di:
Microsoft Word watpe. Aih~

Jom berfikiran kapitalis.

abg Effy Saiful:
Haha, betul2. Asek mintak tolong, pastuh jual. Mane aci! Wakaka boleh kena saman tuh.

Anis Samihah:
Idea asal saya takdelah sampai nak buat financial survival. (Baca bawah sekali)

Yusri Arif:
Orang marah bagi kat webteam duit sebab AJKT sendiri tak dapat duit.
(Baca bawah sekali)

Cikgu Eya:
Takde istilah bankrap atau untung kat sini. Sebabnye kalau kak Eya asek mintak tolong saya adjust blog kak Eya dengan FREE, bengang gak. Cuba saya kenakan bayaran. camne efeknye?

Radinku Sayang:
Read between the lines ye.

Bukan saya nak suruh webteam DIBAYAR. takde pun. ataupun kelas BPI kne bayar yuran. takpun. istilah Webteam nih cuma contoh je. pesal bila sebut swasta sume pikir duit eh? Pelik2.

abes tuh kenapa budak2 nih boleh berniaga printing, evoiz, Voip blablabla boleh, tapi nk berniaga kemahiran tak boleh?

cadangan saya adalah PERUBATAN sendiri offer duit kepada manusia-manusia ini untuk buat design, tulis artikel, ambil gambar. sebagai upah.

bila kita tubuhkan syarikat la konon-kononnya, maka akan ada banyak syarikat. Syarikat Design Umar Hakimin, Syarikat Radin Comel, dan lain-lain. padahal pekerja diorang sorang je pun =P. sekaligus menggalakkan persaingan. syarikat mane lagi terer? syarikat mane lagi berkesan? jeng3 mesti best.

kita tak war-warkan "syarikat kami menawarkan khidmat design blablabla, tulis artikel blablabla', takde pun. cumanya PERUBATAN sendiri kena pandai-pandai offer. Umar buat design nih dengan bayaran LE 1000. sume orang nak buat pastuh. haha.

nih cuma idea gila je. terima atau tolak adalah terpulang. lagipun bile sebut SWASTA, maka bukan lagi bawah BPP. tiada alasan utk BHome, BPI dan sebagainya. =P Jom join HardoBusiness.

taun depan tanak terikat ngan BPP. pastuh org mintak wat pape mesti mintak duit. hahaha mesti best. baru diorg pikir 2-3-4 kali.

Seminar itu best. saya nak jadi AJK sebab saya suka. kalau orang tak offer, saya akan offer diri sendiri =P

c's said...

:P

mende~ tuh la bek sgt..

drg kalau mintak sy printkan bahan.. drg nk kasi duit.. tp xmacho la klu trime gitu...

pas da tlg.. wat muka comel sket.. pastu kata," masakkan nasi beriyani!~"

setakat nih da byk jemputan yg sy terima utk makan. sonok!

bleh merapatkan silaturrahim gitu~

p/s baem n aimi mmg byk buli korang.. xpe, iA sy dlm perancangn wat serangan bls!~

c's said...

tp mgkn bleh dipertimbangkan utk projek2 besa. spt file, kalendar, button.. dll

sme konsep dgn menulis buku.. penulis ad komisien sndri ats hasilnya..

so, amatur2 akn berusaha utk mnjdi pro.. lantas merebut projek~ mse tuh nash bleh la membuli org utk wat design2 bse sblm bg mrk design projek ekslusif

anyway sy da apply utk taun 1 yg nk msk jbtn2 bwh bpp, bg hasil krja, bru kasi surat perlantikan rasmi~ n mrk mmg bgs2

HafizAdam on November 24, 2009 at 2:49 PM said...

setakat nih hanya BPP menyediakan tawaran keje. bagi gaji pun OK gak. wakaka. LE 50 sebulan.

oh ye. sila cari Webmaster utk tahun depan sebab saya nak berhenti. kalau nak saya sambung bayar LE 1000 kontrak.

tQ

p/s: bile jamuan BPP nih? aih~

c's said...

HA masak la~ kalau ad org bleh incharge utk uruskan jamuan a-z .. set je~

bz maa.. mesyuarat gabung jbtn blm wat ag.. muhafazah siap drg da nk trn xwat2 ag~

c's said...

nk tau x.. dlu mse kecik2 cmne ibu sy nk ajar sy iron baju sndri.. ad satu waktu tu, ibu gosok bju sy mcm xgosok.. sy sgt tension sampai sy rse sy bleh gosok lagi lawa.. lantas sy menggosoknya sndri.. sejak dri ari itu sy pn menggosok sndri sume bju n meningkat maju dgn menggosok baju ahli keluarga yg lain juga.

lantas kelak.. berhenti2 pun nti.. ad org tuh sggp jgak tawarkan diri die blk sbb xtahan tgk org len wat defect smcm~

HafizAdam on November 24, 2009 at 3:19 PM said...

takyah dah. sebab saya rase saya adalah Webmaster paling teruk dan orang lain boleh buat lagi power. =P

sekarang nih nk tengok je senario PERUBATAN di Mesir.

ahmad ibrahim bin yahaya on November 24, 2009 at 7:25 PM said...

dinmat entri ni ko wat mesti sbb teringat muke ak kn???

haha, besar gak kesan kekejaman ak trhadap designers, even yg x daftar bwh BPP (bro effy ;))

"sila jangan undi saya pilihanraya nih!!" =P

umar hakimin on November 24, 2009 at 10:27 PM said...

dinmat, mcm xbest la buh LE 1000 utk satu design tuh. apa kata ko amik percent. contoh, 50% drpd keuntungan bg pada designer.

rasional, kalo barang tu laku, mmg la xde masalah bikon nk bg LE1000. tp kalo brg x laku? rugi lak diorg nnt. sian bikon... =p

Dgn kata lain, makin laku brg makin byk la designer dapat. Adil la kn, dh diorg yg design. Haha...


*dinmat, takyah la buh name aku kt syarikat2 tuh, bukannye aku nk wat lg dah keje2 design nih..

Nabila H.... on November 26, 2009 at 1:39 AM said...

swastakn?...hmm...jgn bernaung di bawah persatuan kebajikan la gitu...hee~~

stuju dgn cara ambil ramai ahli mediaPERUBATAN tu...cr lg bakat2 baru...bakat2 baru bleh latih...

Atiqah on December 8, 2009 at 4:15 PM said...

setuju!
nak join nak join!
yey dapat duit!
seronoknye boleh bergosip tanpa kekangan!

*bajet diri ada skil...*
*sile baca dengan nada kanak2 19tahun hyper riang*

 

License

This blog by Muhammad Hafiz Adam is official website of Creative Designer and licensed under a Creative Commons Attribution-Noncommercial 2.5 Malaysia License.

You're free to Share (copying, distributing and transmitting) and to Remix (adapting the work) under the following conditions:
a) Attribution;
You must attribute the work by linking back to this blog pr anything similar (but not in any way that suggests that I endorse you or your use of the work).
b) Noncommercial;
You may not use this work for commercial purposes.

Categories

~AkuDarahAnakMalaysia~ Copyright © 2009 Community is Designed by Bie Blogger Template