28 March 2009

Can I Call This, a Nightmare?

hafizadam: bace yg mudah2 sudah
senang paham
huhu


Hafiz menguap beberapa kali. Hari ini terasa sangat meletihkan. Jam menunjukkan 2355. Dia bercadang untuk tidur awal malam ini. Window Yahoo Messenger ditutup.

Video Converter pada skrin komputer ditatap. Baru 5% selesai. Estimated Time Left 7 hours 48 minutes. Video rakaman Kursus Pengenalan Islam 2 sesi petang sedang diconvert kepada AVI sebelum diedit mana yang patut. Sesi pagi mungkin akan diproses minggu depan.

Slot pada sesi petang diisi dengan Pengenalan Bait Muslim dan Jabatan Keselamatan Sosial Islam (JAKSI), kedua-duanya memakan masa lebih kurang 30 minit. Kemudian disambung dengan sesi Bahas Terbuka di bawah tajuk Keruntuhan Akhlak: Salah Siapa? Hafiz tersenyum mengingatkan sesi Bahas yang dipenuhi aksi melucukan daripada peserta.

Dia bingkas dari kerusi dan menuju ke katil. Lutut kiri masih terasa kebas. Dia terlanggar bumper kereta sewaktu pulang, betul-betul di atas patella. Lebam kebiruan muncul namun dibiarkan. Bukan sesuatu yang perlu dirisaukan. Lampu dipadam. Hafiz merebahkan diri dan menarik selimut biru tua. Akhirnya tenggelam dalam kegelapan malam.



"Wahai Hafiz Adam Azlan!"

Hafiz terjaga. Matanya memandang ke atas. Siling biliknya tampak kabur. Seumpama sedang mengalami efek Swirl dan Gaussian Blur. Sekali lagi suara itu bergema dalam kepalanya.

"Aku memanggil rohmu kembali kepada Tuhan-Mu Yang Maha Esa!"

Kakinya terasa kejang. Dia cuba bergerak. Tangannya cuba memaut sesuatu. Beg di sebelah cuba dicapai. Namun tidak bergerak.

"Ini cuma mimpi! Hafiz! Jaga! Bangun!" Fikirannya melontarkan sangkaan. Dia cuba menampar dirinya namun ia masih tidak bergerak. Tangannya kaku di sisi.

Dadanya terasa sakit. Hafiz mula panik. Sesuatu bergerak menuju ke halkumnya dari bawah. Merentap dan menyakitkan setiap anggota yang berada di laluannya. Torehan pisau? Tidak, ia lebih menyakitkan. Pandangannya masih kabur, berbalam balam kipas siling disimbahi cahaya luar, tembus dari tingkap biliknya.

"Adakah ini bukan mimpi? Hafiz, bangun! Jaga!" Dirinya terasa ingin menangis.

"Allah! Allah! La Ilaha Illallah" Kalimah suci itu diulang berkali-kali. Lidahnya kelu namun hatinya masih bersuara.

Kesakitan semakin terasa, dari dada akhirnya sampai di halkum. Badannya kejang, kaku tidak bergerak. Suara tadi makin bergema tapi tidak mampu ditafsir fikirannya.

Imbauan dosa silam berputar-putar. Masih belum meminta maaf. Masih belum bertaubat. Masih belum berganti. Masih belum dibayar.

"ALLAH~!"

Hafiz terjaga. Matanya masih memandang ke atas. Siling masih kebiruan disimbah cahaya malap dari luar. Kesakitan tadi hilang.

Mimpi?

Air mata terasa di kelopak mata, lantas dikesat dengan selimut. Dia bangkit dan duduk. Astaghfirullah. Istighfar diucap berkali-kali.

Mimpi?

Masih jelas lagi peristiwa tadi. Jantungnya masih terasa berlari kencang. Betapa takutnya dia ketika itu. Perlahan memeriksa henset di sebelah. Jam 0327. Tangannya terketar-ketar menyingkap selimut.

Menuju ke bilik air mengambil wudhu'.

===NOTES===
sekadar berkongsi pengalaman. maaf tak reti sangat menulis dengan jiwang. facebook kata saya seorang clairvoyant (nampak masa depan) maka bukan sekali saya mengalami peristiwa sebegini. dulu juga sering berlaku pengalaman mistik. rahsia roh dan kematian tiada siapa yang tahu, namun pengalaman boleh dijadikan iktibar untuk pengajaran.

amat menakjubkan bagaimana otak mampu mencipta mimpi sebegini. kajian menunjukkan mimpi adalah hasil daripada pengalaman lalu, tapi tidak pula saya ingat jika ia berkaitan dengan pengalaman lampau kecuali bahagian 'Imbauan Dosa Silam'. lebih menakjubkan lagi kerana latar siling dalam mimpi dan selepas terjaga adalah sama; berbalam kebiruan. sedangkan saya tidur meniarap, apabila terjaga posisi telah menjadi terlentang. kebetulan?

petikan YM di atas adalah dipetik dari Archive, saya tidur 5 minit sebelum anda reply untuk sama-sama tidur. sori neh.

sekian..


13 penghinaan diterima:

Jackster® on March 28, 2009 at 9:14 PM said...

um.. aku bace atas mule2 gelak2,
igtkan lawak ape ko nk reka ag kali ni,
da smpai tgh tu kurang sket,
da smpai bawah ni terus diam.

shairah on March 28, 2009 at 10:30 PM said...

nk berkongsi sket: bkn mimpi, xde denga suara pape. 100% maseh awake di alam nyata, dh baring2 tpi blom lena.aku xtau kalo ade pape penjelasan saintifik di sebaliknye, tpi seriously penah terasa mcm nyawa dh ada kt halkum. rse nk termuntah n bile nk pgl org x bole. bile dh rase mcm 'die' dh nk kluar dri bdn tibe2 terasa mcm ade something masuk balek dlm bdn aku dgn sepantas kilatnye. tersentap aku, mcm nk tekeluar jantung. x terjaga dri tido sbb mmg xtido lg. sekadar mampu terkebil2. sekian.

Atiqah on March 28, 2009 at 10:40 PM said...

erk
semoga selamat dunia akhirat.

c's on March 29, 2009 at 12:17 AM said...

baca post nih, pun post yang nih.. http://camarstolidus.blogspot.com/2009/03/dan-lindungi-kami-daripada-syaitan-yang.html

tapi amaran: panjang!~

sinopsis:

Tak suka mimpi. Rasa sangat penat dan letih. Pada saya, mimpi adalah sama dengan tidur yang tak lena. Yang lagi "seronok" adalah mimpi hantu berepisod [setekat episod 3] dan berkala. Sebelum bermimpi ngeri, saya dapat rasakan diri ditarik kuat ke lohong hitam, menamatkan kesedaran diri. Sekitar sama, tapi rasa berbeza. Mata seperti terbuka, tapi meronta tanpa boleh berbuat apa-apa.

Selamat~

c's on March 29, 2009 at 12:19 AM said...

btw, i do think u did get this nightmare becoz u neva listen to me.

jangan spam!~

daulat org teraniaya

haih~

Jackster® on March 29, 2009 at 6:47 AM said...

rahmah promote blog lalala

HafizAdam on March 29, 2009 at 10:29 AM said...

Jackster:
len kali laa aku wat cite lawak..
haha

kakShae:
mende nih same ke cam ditindih jin?

Atiqah Hanifah:
ameen...
dont worry, I'll not die easily...
paling kurang mesti ade efek letupan...

Radin Rahmah:
takleh bukak blog tuh..
ngeh3~

shairah on March 29, 2009 at 10:56 AM said...

adik dinmat: xtau la ngan situation anda. tpi sye tak ditindih. sbb bile terase nyawa kt ujung halkum tu sye terus bangkit duduk atas katil and cube capai botol air. so kalo case sye, no i dont think so. for ur case pon, rasenye mcm tak. x penah denga org kene tindih sampei dgr suara.kwn sye ckp tu tanda Allah sayang la tu. bagi peringatan bila dah slalu terlupa. wallahualam.

syauqatul wardah on March 29, 2009 at 12:53 PM said...

saya ade pengalaman gak, pengalaman saye lbh kurang same ngan kak shairah. rase mcm ade bende je masuk dlm diri, lps tu tersentap. tapi x tau tido ke x agi mase tu...byk kali dh berlaku gini...mmg rase takut. bakpe..."nk kene rasuk ke, mende masuk dlm bdn aku tadi? mmg ade bende ke masuk? ke mimpi?" sapa skrg x tau...

HuRuL_Aini on March 30, 2009 at 2:54 PM said...

salam...
subhanallah...
tapi, takpe la kan...at least ada peringat mati untuk kita...thanks for sharing...nasib baik cuma mimpi...belum mampu lagi untuk menghadap Ilahi :)

HafizAdam on March 31, 2009 at 5:19 PM said...

kakShae:
ye ekk?
tapi dengar suare tuh macam real. kite sedar kite mimpi tapi takleh nak mengejutkan diri sendiri dari tidur.

Rabiatul Adawiyah:
ye ekk Bibi? ade r tuh Jin mane masuk. haha

Hurul Aini:
yep, masih banyak perkara belum tertunai...

AsNiza on April 3, 2009 at 2:38 AM said...

no comment sbb tengok gambar je, seram! terus scroll ke bawah, hahaha

syauqatul wardah on April 3, 2009 at 12:20 PM said...

biase org kabo gitu ke org kekgi ye kene...ish3 (geleng2 kepale)(x lame nk kene pula tu)
oppa, muke oppa sebijik mcm muke org dlm gambar tu,wahaha~~
tapi bile kene tu, rase mcm xleh nk gerak,rase berat bdn,tapi bkn kene tindih...mm...bibi lawan baru boleh gerak,tapi x tau lawan ngan sape,lawan dlm mimpi ke,lawan ngan jin ke, sbb x tau tu mimpi ke x...kadang tu rase mcm baru sedar je dari mimpi,tapi..ii...susah nk terang,mata oppa gak belit kekgi

p/s: bile mase pula name org Rabiatul Adawiyah.....Rabiatul Fatimah Azzahra lah, oppa...haih...kesian pak cik ni~~

 

License

This blog by Muhammad Hafiz Adam is official website of Creative Designer and licensed under a Creative Commons Attribution-Noncommercial 2.5 Malaysia License.

You're free to Share (copying, distributing and transmitting) and to Remix (adapting the work) under the following conditions:
a) Attribution;
You must attribute the work by linking back to this blog pr anything similar (but not in any way that suggests that I endorse you or your use of the work).
b) Noncommercial;
You may not use this work for commercial purposes.

Categories

~AkuDarahAnakMalaysia~ Copyright © 2009 Community is Designed by Bie Blogger Template