15 June 2009

A Tribute For Ammar

Lain orang lain cara dia menyampaikan rasa kesedihan. Di saat orang lain menulis blog, Aphique menyampaikan rasa kesedihan beliau melalui muzik, dan terhasillah lagu ini yang dinyanyikan oleh Copuk sekaligus menjadikan lagu ini sebagai Single Pertama beliau.

Mungkin selepas ini akan ada keji makian kami membuat perkara bidaah kerana Rasulullah SAW tidak ajar menghadiahkan lagu buat si mati, tapi bacaan al-Fatihah. Apa yang saya peduli? Wakaka. Blog ini memang blog bidaah, jangan risau. Hanya orang bodoh je yang mengikut perbuatan bidaah dalam blog ini.

Lagu ini tidak membawa sebarang manfaat kepada si mati atau si hidup, tapi lagu ini menggambarkan kehilangan seorang rakan tersayang yang disanjung tinggi, dimuliakan manusia di bumi, dan dimuliakan Allah di langit tertinggi. Lagu ini mungkin video terakhir buat Ammar, tapi bukan hadiah terakhir untuk beliau. Kerana al-Fatihah akan sentiasa menyusul.

Kami di Gen6-MD-Cairo Entertainment tidak mampu untuk mengadakan Konsert Amal. Maka sekiranya anda mendownload lagu ini, sudikanlah menderma LE10 kepada Tabung Derma PERUBATAN. Saya tahu anda telah menderma LE500 sebelum ini, tapi anggaplah LE10 kali ini sebagai konon-konon tiket Konsert Amal. Maklumat mengenai Tabung Derma PERUBATAN boleh didapati di sini. Bagi yang berada di Malaysia, bolehlah menyalurkan sumbangan ke akaun HSBC Mohamad Saif b Jamaluddin (No Akaun: 311 133 524 025).

Terimalah, KHABAR PEMERGIAN.

__^*COPUK - KHABAR PEMERGIAN*^__



Tajuk: Khabar Pemergian
Artis: Copuk
Lirik & Lagu: Aphique
Gambar & Video: Jackster & HafizAdam
Editor, Karaoke, Encoder: HafizAdam
Penerbit: Gen6-MD-Cairo Entertainment

Stream:


Download:
MP3 | Music Video


Music Video File Info:

General
Complete name : MV.Khabar.Pemergian.Copuk.XviD40-HafizAdam.avi
Format : AVI
Format/Info : Audio Video Interleave
File size : 34.7 MiB
Duration : 4mn 49s
Overall bit rate : 1 007 Kbps
Director : Muhammad Hafiz Adam
Encoded by : Muhammad Hafiz Adam
Writing application : VirtualDubMod 1.5.10.2 (build 2540/release)
Writing library : VirtualDubMod build 2540/release
Copyright : Creative Designer
Comment : http://akudarahanakmalaysia.blogspot.com

Video
Format : MPEG-4 Visual
Format profile : Streaming Video@L1
Format settings, BVOP : Yes
Format settings, QPel : No
Format settings, GMC : No warppoints
Format settings, Matrix : Default (MPEG)
Codec ID : XVID
Codec ID/Hint : XviD
Duration : 4mn 49s
Bit rate : 869 Kbps
Width : 720 pixels
Height : 406 pixels
Display aspect ratio : 16/9
Frame rate : 25.000 fps
Resolution : 24 bits
Colorimetry : 4:2:0
Scan type : Progressive
Bits/(Pixel*Frame) : 0.119
Stream size : 29.9 MiB (86%)
Writing library : XviD 1.2.1 (UTC 2008-12-04)

Audio
Format : MPEG Audio
Format version : Version 1
Format profile : Layer 3
Codec ID : 55
Codec ID/Hint : MP3
Duration : 4mn 48s
Bit rate mode : Constant
Bit rate : 128 Kbps
Channel(s) : 2 channels
Sampling rate : 44.1 KHz
Resolution : 16 bits
Stream size : 4.41 MiB (13%)
Alignment : Split accross interleaves
Interleave, duration : 38 ms (0.94 video frame)
Interleave, preload duration : 500 ms

36 penghinaan diterima:

schzn said...

oh dah siap!

Dr Amad on June 15, 2009 at 2:28 AM said...

Aku ana la yg pergi,ada ke idak orang nak wat lagu...adehhh

hanyagerhana on June 15, 2009 at 5:00 AM said...

love the video clip..mintak permission masok blog..:)

SerikandiUmar on June 15, 2009 at 5:26 AM said...

salam 'alaik...thanks copuk, adam n the geng 4 this video.JZKK...insyaAllah ammar dimuliakn Allah.amin-alfatihah-

"jiwa mereka yg hangat cintanya mencari akhirat.laksana anak2 akhirat..melihat dunia dari jendela akhirat"-ammar-

Nadhirah Ahmad on June 15, 2009 at 6:38 AM said...

al fatihah utk allahyarham ammar.

banyak entry pasal dia d blog2, mbuktikan bhwa ramai yang menyayanginya.

moga ramai yang mendoakannya tenang di sana.

syah93 on June 15, 2009 at 6:42 AM said...

Aku menangis lagi..
6t buat video ada suara Abang 'Ammar..

Jackster® on June 15, 2009 at 7:04 AM said...

video ini amat smart, aku kagum dgn kekreatifan ko wahai denmat =)

ibnuhasan on June 15, 2009 at 8:37 AM said...

ko tau la din mat jack,the most creative person at syari` mawardi..hehe
tp,aku rasa video ni memang betol2 membuat aku terharu la..thanks din mat..

Jackster® on June 15, 2009 at 8:52 AM said...

syari' mawardi ape nye, stakat ni satu mesir aku x pna jmpe org bley lawan die, bley join krew Perubatan Online (HafizAdam = Webmaster) kalo nk jadik power mcm die huhu promote siap

sWeEtHeLwA on June 15, 2009 at 1:37 PM said...

jack pulak org yg paling kreatif syari abd somit..
nape org2 tganu kat sini sgt hebat dalam tknologi,
sdgkan bukankah tganu antara negeri yg agak "mundur" jika dibandingkan ngan KL.

haha,konfem kena pangkah atas dahi lepas ni..saje je gurau2 skit..

word verification kali ni mustio..ntah pape..

nasrullah abdulkadir on June 15, 2009 at 1:42 PM said...

"6t buat video ada suara Abang 'Ammar.."

apa maknanya? klu ade link bg r kt sini..

ramai dh klik nih, harap2 byk la kutipan konsert amal kau hafiz adam..


hafiz adam, LE 1873.50 yg kau nk sumbangkan tu harap jd realiti..

Anonymous said...

"Dan jgn sekali2 kamu mengira bahawa org2 yg gugur di jalan Allah itu mati;sebenarnya mereka itu hidup, di sisi Tuhannya mendapat rezeki,

mereka bergembira dgn kurnia yg diberikan Allah kpdnya, dan bergirang hati terhadap org2 yg masih tgl di belakang yg belum menyusul mereka*, bahwa tidak ada rasa takut pada mereka dan mereka tidak bersedih hati."

*Teman2nya yg masih hidup dan tetap berjihad di jalan Allah

3:169-170

HafizAdam on June 15, 2009 at 2:20 PM said...

nash, dah bagi dah pun.
sila rujuk azlee.
haha

eckm sebenarnya lagi power bab video nih.
aku amatur lagi.
=)

Mohd Al-Amin Daud on June 15, 2009 at 5:16 PM said...

Salam..

Sayu bangat seh..Hafizadam selalu buat benda bidaah..hehehe..tapi bidaah pada bahasa..bukan pada syara'.

Semoga Ammar tenang di sana.. Ammar pasti menanti kalian sahabat-sahabat yang menyayangi dia kerana Allah di pintu syurga..

c's on June 15, 2009 at 9:37 PM said...

kaver album xde?

c's on June 15, 2009 at 9:42 PM said...

*gurauan je*

=D

HafizAdam on June 16, 2009 at 4:07 AM said...

kalu Radin Rahmah nak jadi model cover, saya no problem.
BPP boleh terbitkan, hasil jualan CD akan disalurkan ke Tabung PERUBATAN, takde masalah.

=P

nash_gh on June 16, 2009 at 5:00 AM said...

jgn diberi idea pelik2 kat denmat..
sat gi nnt die wat btol2 nyer..

Jackster® on June 16, 2009 at 7:04 AM said...

agak la, dengan safwan pn same, jgn diberi idea pelik2, tp denmat lagi ekstrem la kot haha

Muhammad Warouq bin Qamar on June 16, 2009 at 7:20 AM said...

aku dh tgk video ni ulang2..alahai sedih lak rasa..

weh,sian afiq gak..haha..aku tengok kat ruang komen ni sorang pon tak sebut pasal dia..semua sebut copuk je..hahaha..bese la,artis lagi femes daripada composer lagu kan~keh2..

takpe2,biar aku sebutkan nama afiq kat sni..haha.kesian mamat tu wat lagu ni sambil migraine + sedih2..heh

thanks sume yg wat video ni. jgn rsau,aku tak curik.heh.korang dapat pahal insyaAllah sbb wat mende2 ni.sbb tiapkali orang bukak video ni,orang akan sedekah fatihah kat ammar.korg pon dpt kebaikan.amin.

Jackster® on June 16, 2009 at 7:58 AM said...

aku time promote msti cakap ni lagu afiq, copuk nyanyi, video smart tu denmat buat, pakej gile diorang ni huhu

a.o said...

I cried watching this video. don't know y :(
alfatihah for ammar

HafizAdam on June 16, 2009 at 9:14 AM said...

copuk kne kutuk seyh. haha
"Jangan dikisah suaranya..."
(Amadpoyoanaksoleh)
haha

sebab itu Jangan lupa letakkan kredit.
TQ pada sume yang membantu menjayakan drama ini samada secara langsung atau tidak langsung.

ada beberapa mesej tidak enak mengutuk tujuan saya membuat video ini sambil bertanya apa perasaan mangsa kemalangan, mak, kawan, sahabat Ammar bile dorg tengok video nih?

maka saya menjawab:
video ini memang utk korang menangis.
so takyah nak tanye2. korang sedih, korang punye pasal. bajet saya gelak2 waktu wat video nih? bajet saya gembira tengok Ammar gerak2 lambai2? bajet saya sengih2 waktu tengok gambar ammar senyum? ikut korang r nak kata ape.

malas dah nak layan. mood down.

Jackster® on June 16, 2009 at 12:11 PM said...

bismillah.

mohon semua maklum,

1. video ni kami yang mintak denmat buatkan, xde tujuan selain sekadar berkongsi gambar2 Ammar, video2 Ammar untuk kenangan bersama.

2. mengenai perasaan mereka yang melihat, rasanya denmat da jawab dengan jelas, yang membuat lebih sayu, kami yang memilih2 gambar dan video pun tersebak2 namun mengira kesungguhan sahabat2 lain membuat sesuatu untuk dijadikan peringatan dikuatkan juga diri kami untuk meneruskan hasrat.

3. kepada yang merasakan video ini menyinggung perasaan antum, kami mohon berbanyak2 kemaafan, namun gunakanlah akal sewajarnya, kami tidak membuat video ini untuk bersuka2, sebaliknya adalah untuk dijadikan peringatan, lebih kepada diri sendiri dan kepada semua yang mampu mengambil manfaat.

4. Moga video ini dapat memperingatkan kita terhadap arwah, agar tidak kita sekali-kali lupakan beliau.

5. Dan tidak juga kita lupa, walau bagaimana kita hidup sekalipun saat ini, suatu hari kita tetap akan pergi meninggalkan semua, berbaktilah selagi termampu dan tinggalkan sesuatu yang mampu menjadi peringatan buat mereka yang lain sebagaimana Ammar yang tidak pergi dengan sia2.

Maaf sekali lagi,
Wallahua'lam

- Kami, Ahli Beit Ammar

kakak said...

nice video ever~

well done utk semua..
afiq,copuk,dinmat,jack n ahli beit. [erk~ada trtinggal ke?]

usah kisah kata2 belakang..pasakkan niat dengan betul dan ikhlas..nilaian Allah itu lebih utama.

sabar n tenang2 ye semua.

p/s..din, semangatlah utk histo~ jgn down lelama ngat. =)

misa'e on June 16, 2009 at 12:55 PM said...

sian denmat..sabar ye.

kami hargai usaha komeorang neh..

btw, normal la..manade org gelak2 tgk video sedih mcm tu..sedeh tu tandanya psychology komeorang normal..


-rem mengomen lambang sudah bole bukak belog dinmat-

Anonymous said...

Assalammualaikum Nak,

Umi mengucapkan jazakallah kerana menghasilkan video ini, sekurang2nya ubat rasa rindu dan umi memamg ulang-ulang melihat video ini dan amat rasa terharu dan sedih.Rupa-rupanya anakanda umi amat istimewa kepada sahabat-sahabatnya dan dia amat bertuah kerana ramai insan yang menyayanginya.

Ummu Allahyarham 'Ammar

Ilyana Ar Razi on June 17, 2009 at 5:17 AM said...

salam takziah.

terharu sungguh!

semoga beliau dikalangan para solehin.

misa'e on June 17, 2009 at 12:01 PM said...

tiap kali baca ayat Ummu Ammar , mesti terus nanges..


rasa sangat kagum dengan Allahyarham Ammar serta Ummu nya


semoga Allah merahmati kalian..amin

UkhwAh on June 17, 2009 at 6:43 PM said...

salam..

dinmat, sabaq na..jgn down lama2 sgt, semangat2 utk exam nxt week!buitaufiq man najah..

'ammar pasti sedang tersenyum dr jendela akhirat melihat penghargaan drp sahabat buat dirinya.

'Ammar sudah selesaikan tanggungjwbnya di dunia, tinggal sahabat2nya pula bangkit meneruskan impian dan kesungguhan arwah..

terus bersemangat!!jgn terus bersedih kerana Arwah sedang tersenyum bahagia menemui Kekasih idamannya..

Semoga ummu dan sahabat2 'Ammar sentiasa dlm perlindungan dan kasih sayang ALlah swt..

aminnn..

Anonymous said...

walaupun ana tak kenal arwah ammar
rase sangat sayu dan sedih..byk kali sy tgok video ni..dan sebelum ni sampai asyik teringat pasal mati dan sahabat2 yang lain..

smoga ammar ditempatkn bersama hamba2 yang soleh.amin

tomyamfan on June 19, 2009 at 7:48 PM said...

okayy
again dinmat has proved the world that his blog is superb!! it's more than a piece of writing. bgus2:)

Alfatihah buat allahyarham.he sure rest in Jannah..aamiinn

tomyamfan on June 19, 2009 at 8:24 PM said...

seriously tumpang sedih ngn pemergian arwah. walopon x knal im sure he was a good fren indeed to all of you..vdeo tu sgt meaningful

tgk byk kali,i learn something from him..be nice to ppl.

Alfatihah again and again..

sWeEtHeLwA on June 24, 2009 at 10:59 PM said...

aih,sekarang aku terpike dinmat..
ada x dalil naqli baca Al-Fatihah untuk org mati??
aih..sape nak jawab ni..

Anonymous said...

tak boleh nak tgok..seidh sgt..
good job pd yg membuat video nih...

hmm,teringt kat kawan yg same2 blaja,akhirnyer ALLAH menjemputnyer betul2 di depan mata..:(

ida said...

mgkn saya trlmbt,tp ape pn takziah diucpkn...sye sgt suka ngn video ni hrp sye blh download.....

 

License

This blog by Muhammad Hafiz Adam is official website of Creative Designer and licensed under a Creative Commons Attribution-Noncommercial 2.5 Malaysia License.

You're free to Share (copying, distributing and transmitting) and to Remix (adapting the work) under the following conditions:
a) Attribution;
You must attribute the work by linking back to this blog pr anything similar (but not in any way that suggests that I endorse you or your use of the work).
b) Noncommercial;
You may not use this work for commercial purposes.

Categories

~AkuDarahAnakMalaysia~ Copyright © 2009 Community is Designed by Bie Blogger Template