21 June 2008

[Tutorial] Install Popular Post

Jam menunjukkan pukul 1. Rasanya yang membaca POST ini, pasti mengetahui bahawa saya telah tambah widget Popular Post. Namun bila ditilik-tilik blog saya, tidak langsung kelihatan AideRSS yang saya sebut dalam tuh.

Ini disebabkan saya membuat keputusan untuk menggunakan AffiliateBrand.

Tutorial kali ini, saya akan tunjukkan cara menggunakan kedua-duanya..


AideRSS

Paling mudah, takyah pening2, isi alamat blog, setel.

1 - Buka link nih: AideRSS
2 - Isi RSS Feed belog anda. Biasanya dalam format seperti ini:
http://namabelog.blogspot.com/feeds/posts/default

3 - Klik Analyze
4 - Setelah siap Analyzing, ada button Sharing & Widget kat kanan.
5 - Siap, Copy Paste JavaScript tersebut dan letak di belog anda.

NOTA: Tak perlu registration. Kalau nak ubah pape, kat code tersebut dah ajar.


FeedJit

Juga satu widget yang sangat mudah dan ringan serta mudah untuk dicustomize.

1- Bukak link nih: FeedJit
2- Lihat widget sebelah kanan sekali.
3- Klik customize untuk untuk menukar style seperti color, border dll dsb.
4- Klik Add dan copy paste kod yang diberi.

Pilihan width agak terbatas iaitu maximum 250 sahaja. Untuk sidebar yang lebar seperti blog ini, ikuti cara berikut:

1- Selepas paste kod yang diberi pada ruang HTML, lihat pada nombor paling akhir:

ww=450


2- Gantikan nombor tersebut mengikut kesesuaian lebar sidebar blog anda.


AFFILIATEBRAND

1 - Bukak link nih: AffiliateBrand
2 - Tambah URL belog anda di ruang yang disediakan. Klik Add Blog.
3 - Amik Configure
4 - Klik button Customize
5 - Adjust ikut suka bahagian kanan:

Over how many days - kepopularan dikira sejak bila. default 7 tapi kalau inginkan ianya lebih kerap bertukar, kurangkan.
Max Lines - berapa Post yang akan keluar.
Widget Title - tajuk widget nih.
Stylesheet URL - jangan usik pape.

char's to cut off from LEFT - yang nih rumit sikit, mungkin kena buat beberapa kali. Kira berapa huruf pada tajuk belog anda. Kalau nak tahu tajuk belog anda apa, buka satu post dalam belog anda kemudian rujuk atas kiri.
Contohnya: ~AkuDarahAnakMalaysia~: mempunyai 23 huruf. Huruf-huruf inilah yang akan dibuang nanti. Jangan lupa sertakan ':' dalam kiraan anda.

kemudian pilih design yang digemari. tapi saya lebih suka No Border.

6 - Klik JavaScript balik.
7 - Copy code kemudian paste dalam belog.

NOTA: Registration adalah optional, tapi kalau register, kita boleh edit balik kalau-kalau code tersebut tidak memenuhi citarasa. Just Customize je, code takyah copy balik. Dia automatik update.

KELEMAHAN
Kelemahan AffiliateBrand dan AideRSS ini adalah - takleh pilih color. Fras betul. Walaupun hack untuk AffiliateBrand ada, tapi leceh kalau sekadar untuk pengguna biasa.

Dan untuk AffiliateBrand, User yang menggunakan plugin AdBlock atau yang seumpamanya takleh tengok widget tersebut. Frust gak. Huhu.

FeedJit pula yang paling annoying adalah link popular No1 iaitu FrontPage blog kita. Buat hape letak? Dan juga adanya title ~AkuDarahAnakMalaysia~ tersebut. Kalau sesape boleh hilangkan, sama seperti AffiliateBrand buat, mungkin widget ini akan jadi lagi menarik.

Sorry kalau penerangan tak jelas. Tak faham bagitahu. Okeh?

UPDATE
27 Jun 2008 - adjusted value for 'Over How Many Days'.
07 Sep 2008 - added FeedJit widget.

3 penghinaan diterima:

baihaqi hassan on June 22, 2008 at 4:39 AM said...

makasih banyak2 atas ajaran tu....

Kujie on August 14, 2008 at 2:48 PM said...

terimakasih...oren pun oren lah...:D

wanake on December 11, 2008 at 8:47 AM said...

ok la.. masih dpt faham kata2 ko yg berbelit2 2..

 

License

This blog by Muhammad Hafiz Adam is official website of Creative Designer and licensed under a Creative Commons Attribution-Noncommercial 2.5 Malaysia License.

You're free to Share (copying, distributing and transmitting) and to Remix (adapting the work) under the following conditions:
a) Attribution;
You must attribute the work by linking back to this blog pr anything similar (but not in any way that suggests that I endorse you or your use of the work).
b) Noncommercial;
You may not use this work for commercial purposes.

Categories

~AkuDarahAnakMalaysia~ Copyright © 2009 Community is Designed by Bie Blogger Template