29 June 2008

Alone, for a while..

At last, long awaited summer holiday arrived. Free for the time being, I think. There's nothing to do this holiday so I'll just sit at home; sleep, eat, sleep, eat, sleep, eat and finally die peacefully, lol. Last year I went to Matrouh Siwa but this time, it's only for the gurlz. Even if there is one for the guyz, I'm still not interested.:((

Nope, it's just I'm having no interest in going out jalan-jalan ziarah-ziarah. I hope for a peaceful holiday, before struggle with dur tani (I hope not).

My last post was on Saturday, June 21, 2008; it is last week. Opened my blog a lot but whenever I want to write something (at least I'm thinking about posting a download), my hands feel numb, the idea faded away, vaporized with the summer heat.

This time I took 4 times editing, to complete this entry. Oh, I forgot that a real man, tends to write in Malay, so saya akan mula menulis dalam Bahasa Melayu, tapi campur-campur. Okeh?




ORAL

Oral Finale - Physiology yang tamat petang tadi (or should I say, tengah hari) dirasakan amat sengal. I didnt touch the books, except for the last minute, and even worse - I skipped Kidney and the Gang, ever since the written exam, maka oral tadi dirasakan memang bertuah. Lady of Luck was on my side.

I could answer all the questions from Dr Hassan Eissa:
Prolactin (secreted by, function, hypo and hyper effects)
ARP (Argyll Robinson Pupil)
SDA (Specific Dynamic Action)


Dan ini kesinambungan bersama Dr Abd Mon'em:
Masuk ketuk pintu bagi salam, belum duduk, dia dah tanya "Do you like Egypt?" maka dijawab, "Of course, Egypt is nice."

Pastu dia tanya nombo, dijawab "one six three one",

Dr Abd Mon'em mengonpemkan, "Muhammad Hafiz?", "aiwaa.."

"Do you know about UMNL?", dijawab "Yes, Upper Motor Neuron Lesion", padahal dalam hati dah kelam kabut sebab tak membaca.

"So tell me the site and manifestation of UMNL" dengan gaya dan tutur bahasa trademarknya yang psiko. "Errr..." dalam otak berfikir, "internal capsule tapi katne ekk, halamak tadi dorang dah sebut. Ish, manifestation plak lupa nak tanye..shuffling gait ke hape?" dengan kecelaruan pemikiran.

Tengah syok memikir tuh masuklah dua orang manusia besar - Dr Ibrahim Mohammady dan Dr Akef. Peluk-peluk cium-cium tanya khabar sembang-sembang, boleh pulak dorang bertiga pegi minum teh kat warung, keluar entah ke mana. Otak masa tuh kate "peluang baik nih, pikir kejap. shuffling gait (ulang 40x), babi ape lagi ape ekk? babiniski kot.."

Setelah beberapa ketika menunggu, menggeledah buku-buku dan kad di atas meja tu dulu. Tiada markah ditulis. Hanya tanda '/' atau 'o' di sebelah tajuk beserta signature doktor. Kat buku besar macam buku kedatangan tu pun tiada pape. Just name and nombor je. Maybe '/' ngan'o' tuh menunjukkan student bleh jawab atau tak, kot. Hehe.



Bila masuk je, Dr Abd Mon'em duduk, "Okeh, next question, tell me about Aldosterone, where does the secretion happened?" sambil meletakkan tanda '/' di atas kad, sebelah tajuk UMNL. Saya yang kebingungan sebab belum menjawab soalan terus menjawab "fasciculata" yang sememangnya salah, namun dengan muka konfiden. Dia hanya sengih, "Yes, good".

"What is the function?" sambil merenung dengan renungan setan sebab soalan tadi dah salah jawab, memang laa doktor tu pandang slack kan? maka dijawab "Err, it regulate minerals, Na and K". Dia sengih gaya psiko, suruh keluar panggil manusia lain.

Wakaka. Samada dikira atau tidak, saya tak kisah. Sebab oral setakat nih, untuk semua subjek memang bergantung pada nasib yang terlalu baik, seolah-olah nak bagitau Written dah jem kaya, haha.

UMRAH

Dan pukul 11 tadi, saya selesai menghantar rakan-rakan yang akan menunaikan umrah. Tapi setakat sampai di Syari' Qasr el Aini je. Selepas itu dorang menaiki teksi menuju ke Tahrir untuk bersama rombongan syarikat Travels dorang.

Kecik-kecik dah pegi umrah. Saya berkeinginan pergi tapi apakan daya, dunia zaman sekarang adalah perlu kepada duit. Saya yang sememangnya miskin, mungkin akan pergi di lain hari.

Semoga pemergian diorang, diiringi doa kami, selamat bertemu Yang Esa. Ramai juga yang mohon agar mereka didoakan tadi. Saya hanya berpesan agar Pemenang cepat kahwin, nampak gaya macam dah tak tahan dah tu. Haha.



TODAY'S MORALS

Then, I finished some dramas recently. One thing I love about Asian Dramas - they got morals (heh macam la cite lain takde). New Heart, H2-Kimi to Itahibi and Juken no Kamisama.

A sad but happy ending for New Heart - justice will prevail, haha. Sombong takkan membawa anda ke mana-mana. Sekali-sekala mengalah, ianya baik untuk kesihatan badan. Although their hairstyle suddenly turned very bad after one year. Hish3, Surgeon Bong Dal Hee pun lagi comel.



Juken no Kamisama (God of Exam), kegilaan rumah saya waktu exam. Dengan gaya-gaya bangang 'Banzai!' dan 'Hirorin - Fighto Fighto', cukup menggamatkan suasana. mAan berpendapat cite ini memberinya semangat stadi. Zalee pula sanggup tak tidur menunggu episod finale yang siap pukul 2 pagi, haha. Littlix Fansub hanya menyiapkan sub sehingga episod 3 setakat ini jadi kitorang terpaksa bertahan dengan sub ntahpape dari mane ntah datangnye yang cukup-cukup untuk faham cerita, hampagas betol. Slow sangat Littlix sub, disebabkan kekurangan staff. Tapi overall, Dragon Zakura is better for this drama genre - study.

H2 - aweknye kawaii giler, gamil giddan. Koga Haruka sekali pandang cam Ueto Aya, dua kali pandang cam Shida Mirai. Hak hak. Moralz? Err, lupe. Hehe tenggelam dek kelawaan heroin.

IMPORTANT DATES

Okeh kuliah akan bermula 20hb September. Permintaan extend cuti hingga raya boleh diberi tapi perlu mendapat surat secara formal daripada ministry. Haha. Exam dur tani 23hb Ogos, but my flight is 9hb Ogos. Quite late ehh? Jadi saya berdoa sesangat, ke-jem-an exam tidak membawa ke taraf dur tani or I'll cancel the ticket (or I'll buy a ticket khas untuk amik exam, wakaka). Oh the return flight will be on 10hb October. Too late plak dah? Hehe.

Adeh, mengantuk plus sakit belakang, jom tido. Esok-esok cite mende lain plak. Oyasumi..

If your right hand cant work, make your left hand work. The only way you can survive is by using your left hand.
[Dr Choi gang Kook, New Heart]


4 penghinaan diterima:

FiRdAuSler on July 1, 2008 at 6:16 PM said...

sape comel? heh! :P

rem said...

hik2..klaka la aku bace post ko nih dinmat..

owh mcm tu ke cerita oral examnyeh..best gile ko dinmat..dpt doc mon3em yg amat saiko ..UMNL tu rezeki ko la tuh..

memg patot doakn peNemang cepat kawen..dah rimas aku tgk beliau

c's radin on July 4, 2008 at 5:13 PM said...

Salam.. nk promote ap sbnrnya?? yer la, perempuan suka tls english, nk tls sbb nk praktis .. :(

HafizAdam on July 4, 2008 at 7:00 PM said...

Firdaus:
comel? ade sebut kat atas tuh ke? x jumpe. haha

rem:
klaka ke?
rase cam berbelit ade r..
penin plak bile dibace semula..

radin:
promote topsite. jom join. huhu

oo camtuh ekk? saje je sebut. laki suke simple2, xyah check grammar. bace semula entry nih, byk pulak silap grammar. hampeh tol. nk bunuh diri wase.

 

License

This blog by Muhammad Hafiz Adam is official website of Creative Designer and licensed under a Creative Commons Attribution-Noncommercial 2.5 Malaysia License.

You're free to Share (copying, distributing and transmitting) and to Remix (adapting the work) under the following conditions:
a) Attribution;
You must attribute the work by linking back to this blog pr anything similar (but not in any way that suggests that I endorse you or your use of the work).
b) Noncommercial;
You may not use this work for commercial purposes.

Categories

~AkuDarahAnakMalaysia~ Copyright © 2009 Community is Designed by Bie Blogger Template