21 June 2008

Popular Post dan Comment Form

Wargh, memang menakjubkan apabila dua orang MUMTAZ berjaya menamatkan Drama Korea yang berjumlah 18 episod! pagi nih - Surgeon Bong Dal Hee. Lebih menakjubkan apabila salah seorang daripada mereka sebelum itu, telahpun menghabiskan Drama Korea jugak, berjumlah 12 episod - Before & After: Plastic Surgery.

Maka bagi pelajar-pelajar di luar sana, contohilah mereka yang bergelar Mumtaz ini. Orang kata, berada bersama penjual minyak attor, wangilah bau kita. Mengikut jejeak langkah Mumtaz, mumtazlah kita. Kan?


Okeh kali nih sekadar nak memperkenalkan satu widget - Popular Post dan satu hack - Comment Form, yang baru sahaja diinstall sebentar tadi.

Ini berikutan sembang-sembang dengan Baihaqi Hasan-san semalam yang bertanya camne nak buat Popular Post, sama macam WordPress. Blogger belum membuat internal script untuk widget nih jadi terpaksa menggunakan external script.

Popular Post, dibawakan oleh Aide RSS, saya temui setelah mencuba beberapa tutorial lain. Antaranya SpotPlex yang ditutup tahun ini :P dan widget berdasarkan comments serta AffiliateBrand, tapi AideRSS saya rasa paling mudah malah intermediate fungsinya.

Tak perlu Registration, mempunyai range tempoh kiraan kepopularan, instruction yang mudah, saya rasa sesuai untuk pengguna Blogger biasa. Huhu.

Comment Form pula adalah adaptasi daripada WordPress, iaitu Form untuk komen terus berada di bawah nih. Tapi saya rasa code nih sesuai untuk pengguna READ MORE macam saya sendiri, sebab orang lain biasanya terus klik dari FrontPage, button Comment tuh.

Agak rumit script nih, malah gagal beberapa kali sebab salah code. Haha. Tapi sesape yang ingin mencuba, silakan. Tutorial daripada JackBook.

Okeh, sambung stadi Histo (hehe) sambil tonton Anime. Lambat betul New Heart Episod 18 nak kuar.

2 penghinaan diterima:

nessa syahirah on June 21, 2008 at 6:14 PM said...

bagosss,tengoklah citer korea sampai muntah.

MUZRI on July 4, 2008 at 6:45 AM said...

hehe tgk jangan tak tgk

 

License

This blog by Muhammad Hafiz Adam is official website of Creative Designer and licensed under a Creative Commons Attribution-Noncommercial 2.5 Malaysia License.

You're free to Share (copying, distributing and transmitting) and to Remix (adapting the work) under the following conditions:
a) Attribution;
You must attribute the work by linking back to this blog pr anything similar (but not in any way that suggests that I endorse you or your use of the work).
b) Noncommercial;
You may not use this work for commercial purposes.

Categories

~AkuDarahAnakMalaysia~ Copyright © 2009 Community is Designed by Bie Blogger Template